Svijet

Njemački sud: Doživotna kazna zatvora za pripadnika Asadove tajne policije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Viši pokrajinski sud u njemačkom gradu Koblenzu osudio je u četvrtak sirijskog državljanina Anvara Raslana na doživotnu kaznu zatvora zbog sudjelovanja u mučenju i ubijanju političkih zatvorenika, što je prvi slučaj osude jednog pripadnika režima Bašara el Asada.

"Sud smatra dokazanim da je Anvar Raslan kao djelatnik Sirijske tajne službe, zadužen za ispitivanje zarobljenika, mučio najmanje 4.000 političkih zarobljenika. Pritom je najmanje 27 osoba izgubilo život", stoji u obrazloženju suda u Koblenzu.

Viši pokrajinski sud osudio je 58-godišnjeg Raslana za zločin protiv čovječnosti te mu je izrekao doživotnu kaznu zatvora. Okrivljeni je poricao sve optužbe, a njegova obrana je tražila oslobađanje.

"Zatvorenik je osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva, mučenja, teškog lišavanja slobode, silovanja i seksualnog napada", naveo je Viši pokrajinski sud u priopćenju.

Anvar Raslan je kao izbjeglica u jeku izbjegličkog vala 2015/2016. stigao u Njemačku, ali su ga 2019. na ulici u Berlinu prepoznali bivši zatočenici.

Djela za koja je Raslan osuđen dogodila su se u razdoblju od 2011. i 2012. i za njih postoje svjedoci. Tijekom suđenja, koje je započelo u travnju 2020., pred sudom je iskaz dalo preko 80 svjedoka.

Presuda još nije pravomoćna. Državno odvjetništvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora s dodatnom mjerom sigurnosti, što gotovo isključuje puštanje na slobodu nakon 15 godina zatvora koliko je predviđeno njemačkim zakonom.

Suđenje u Koblenzu je izazvalo pozornost diljem svijeta zbog toga što se radi o prvom slučaju suđenja za zločine počinjene u drugoj državi na temelju međunarodnog prava.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava današnju presudu su okarakterizirale kao povijesnu.

"Ova sudska odluka je značajan signal u globalnoj borbi protiv nekažnjavanja zločina", priopćio je nakon presude njemački ogranak organizacije Amnesty International.

"Unatoč svim nedostacima međunarodnog kaznenog pravosuđa osuda Anvara R. pokazuje što može postići načelo univerzalne jurisdikcije, te da su takva suđenja zapravo izvediva u Njemačkoj i u Europi", kazao je Wolfgang Kaleck, glavni tajnik nezavisne skupine za ljudska prava Europske unije, Centar za ustavna i ljudska prava.

Human Rights Watch je to opisao kao "odlučujući trenutak za one koji su preživjeli mučenja u Siriji".

Smatra se da bi suđenje moglo biti presedan za buduća suđenja sirijskim dužnosnicima za počinjene zločine tijekom građanskog rata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

asad, mučenja, njemačka, plicija, sirija, Anvar Raslan