Kultura

Predstava: Eduard Drugi u režiji Senke Bulić

Piše: PolitikaPlus

Eduard Drugi

adaptacija drame Christophera Marlowea


režija: Senka Bulić

igraju: Jure Radnić, Ines Tričković, Paško Vukasović, Marko Braić, Dušan Gojić, Marinko Leš, Lovro Ivanković, Eva Zlovolić


prijevod: Mate Maras  

adaptacija i dramaturgija: Vesna Đikanović

scenografija i glazba : Tomislav Ćurković

kostimografija: Oliver Jularić

oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić

oblikovanje tona: Ivan Biondić

 
Kazalište Hotel Bulić produciralo je predstavu Eduard Drugi, adaptaciju drame Christophera Marlowea koji pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj.  Radi se o hrvatskoj praizvedbi teksta kojeg je preveo Mate Maras. Christopher Marlowe je bio  veliki pjesnik i prevoditelj, te najbolji elizabetanski dramatičar prije Shakespearea na kojega je značajno utjecao. Od najranije mladosti njegovi prijevodi rimskih klasika, tragedije pisane novim stihom (blank verse), te popularne lirske pjesme donijeli su mu ugledno književno ime.

Dramski svijet Marlowea je mračno mjesto, poprište tragedija u kojem posljedice ekstremnih ljudskih ponašanja u borbi za vlast, ljubav, obitelj dovode do osobnih propasti i političkog kolapsa. Njegovi protagonist  biraju prelazak granica, njišu se od  točaka velike moći i bogatstva, do izopćeništva i bijede svih vrsta, od života na vrhuncu, do strmoglavih i brutalnih smrti. Lako bi rekli da se radi o dramskom uzorku iz ere vladavine Netflixovih serijala.

Kazalište Hotel Bulić ovim projektom nastavlja s praizvedbama i postavljanjem rjeđe izvođenih, a važnih dramskih tekstova. 

Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17

17.01. u 20 sati 
https://www.ulaznice.hr/ web/event/51/859

18.01. u  20 sati   https://www.ulaznice.hr/web/ event/51/860

Fotografije je snimio Marko Ercegović

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SENKA BULIĆ, PREDSTAVA