Regija

Schmidt: Dodik je zasluženo kažnjen zbog destruktivnog ponašanja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je u srijedu da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zasluženo kažnjen američkim sankcijama jer "destruktivnim djelovanjem" podriva stabilnost BiH.

U reagiranju na odluku Ministarstva financija Sjedinjenih Država da uvede dodatne sankcije Dodiku i banjolučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) koja slovi za produženu ruku vlasti Republike Srpske, Schmidt je istaknuo da je to logična posljedica Dodikovog destruktivnog i opasnog pristupa.

"Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog ustava i vladavine prava", naveo je njemački diplomat.

Uz Dodika pod sankcijama SAD-a od srijede je i njegov savjetnik Milan Tegeltija koji je prošle godine zbog korupcije bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Schmidt je istaknuo da su sankcije jedan od instrumenata za kojia međunarodna zajednica može posegnuti kako bi pokazala da se blokada države neće tolerirati. Time je jasno aludirao na odluku dužnosnika iz reda bosanskih Srba da blokiraju rad državnih tijela vlasti te da ne poštuju presude Ustavnog suda BiH.

 Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju dijalogom u institucijama BiH "umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa", rekao je Schmidt u jasnoj kritici na Dodikovu adresu.

"Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, na stolu ostaje ponuda da se na konstruktivan način radi s parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na ustavu i na Daytonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati", istaknuo je visoki predstavnik.

Schmidt je istodobno pozdravio što je poslan poziv na snažnu borbu protiv korupcije.

Međunarodna zajednica ostaje opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rekao je Schmidt i sve političare u BiH pozvao da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, sankcije, milorad dodik