Regija

BIH: Dodik najavio skoru zabranu rada Suda i Tužiteljstva BiH u RS

Piše: PolitikaPlus/Hina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno je u srijedu zaprijetio kako će zabraniti rad državnih pravosudnih tijela na teritoriju Republike Srpske te da će u roku od mjesec dana biti doneseni entitetski zakoni koji će to legalizirati.

Reagirajući na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv njega i najviših dužnosnika RS pod sumnjom da svojim postupcima ruše državni ustavnopravni poredak, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je to rezultat "harange koju vodi politički ološ iz Sarajeva".

"Mi ćemo zabraniti rad Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju RS", kazao je Dodik, na čiji je poticaj parlament RS 10. prosinca donio zaključak kojim se povlači suglasnost tog entiteta na uspostavu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) te na zakone o obrani i sigurnosti, kao i na sustav jedinstvenog prikupljanja poreza i carina na državnoj razini.

Zbog toga su pod istragom Tužiteljstva BiH, uz Dodika, i predsjednica RS Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković i lideri stranaka koje čine vladajuću većinu.

Istragu Tužiteljstva BiH Dodik je nazvao lakrdijom, ali je potvrdio kako će se odazvati tužiteljskom pozivu na saslušanje.

"Ovaj proces kojega su poveli je kraj BiH... jer su institucije zlorabljene do te mjere da više ne trebaju postojati", kazao je Dodik, čiji je plan da od siječnja iduće godine Republika Srpska ima svoj VSTV i da taj entitet imenuje suce i tužitelje.

Potvrdio je kako njegova politika nema puno pristalica u Europi, ali je pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana, kojega je nazvao "važnim europskim državnikom" i osobom koja "ima viziju" te kazao kako će RS s Mađarskom nastaviti razvijati prijateljske odnose.

"Drago mi je što je Orban najavio da RS može računati na potporu Mađarske i na pomoć od 100 milijuna eura", kazao je Dodik. On tvrdi kako RS ima gospodarski rast koji je među najvećima u Europi pa vlastima u Banjoj Luci ne treba ni suradnja s međunarodnim novčarskim institucijama poput Svjetske banke i MMF-a, čiji su predstavnici upozorili kako bi secesionistički projekti mogli dovesti RS u financijsku krizu, jer će ostati bez pristupa povoljnim kreditima bez kojih nema razvoja. 

Njegova je ocjena kako sadašnje stanje u BiH ne vodi nikamo.

Dodik je napao zapadoeuropske države i SAD, a vladama tih zemalja poručio je kako su nedemokratske te kako svojim politikama neće uspjeti sačuvati BiH. Posebice mu smeta nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja otvoreno zagovara sankcioniranje Dodika i njegovih suradnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, rs, bih