Zagreb

LISINSKI: Glazbeno-scenska poslastica za velike i male! Opera-bajka Ivica i Marica!

Piše: PolitikaPlus

Glazbeno-scenska poslastica za velike i male, opera-bajka Ivica i Marica, u režiji Petre Radin, pod dirigentskom palicom Dawida Runtza i u izvedbi sjajnog tima na čelu s Martinom Tomčić, održat će se ovog petka, 10.12., u Koncertnoj Dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 19:30 sati u sklopu Bijelog ciklusa Zagrebačke filharmonije.

"Tim iz snova" okupio se za ovu originalnu glazbeno-scensku produkciju, sve prva imena opere  na čelu s Martinom Tomčić kao Vješticom, maestrom Dawidom Runtzom, koreografom Igorom Barberićom, kostimografkinjom Dženisom Pecotić, scenografom Brankom Lepenom, rekviziti i mini-scene - Dunja Niemčić te mnogim drugima. Prepjev libreta na hrvatski jezik načinio je Hrvoje Banaj.

Poznatu priču braće Grimm u verziji njemačkoga opernog majstora Engebelta Humperdincka odlučili su ispričati za naše doba, na nov i aktualan način. "U ovoj Ivici i Marici vještica ne krade dušu nego umjetnost - otima glazbu i glasove", ističe redateljicaPetra Radin.

Ograničeni uvjeti i prepreke s kojima su se suočavali u radu na Ivici i Marici, samo su dodatno probudili maštu i kreativnost, potvrđujući da je manje ponekad doista - više! Posebna zanimljivost produkcije njena je "reciklirana" scenografija, kombinacija mini-scene od kartona i projekcija snimki i svjetlosti u stvarnim veličinama koja će "zamijeniti" tradicionalniju, nerijetko raskošnu opernu scenu. Reciklirani su čak i kostimi iz starih kostima koje su za ovu produkciju, priskočivši u pomoć kao i uvijek kad je najpotrebnije, ustupila kazališta Kerempuh, Trešnja, HNK-a, Moruzgva i Tvornica lutaka.

"Kad instrumenti utihnu, a djeca postaju nijemi zarobljenici čelične krinoline i bivaju pretvoreni u šarene kolačiće, vještičji smijeh zaori se cijelom dvoranom i zavije u veo orkestralnu šumu. No ljudski duh i nepresušna umjetnost nikada ne mogu utihnuti, a snaga se nalazi upravo u onima koji nastavljaju voditi ovaj svijet – djeci, Ivici i Marici“, poručuje redateljica.

To je više nego dovoljan razlog da ne propustite ovu glazbeno-scensku poslasticu, zbog koje se, kao i uvijek u Bijelom ciklusu, a možda i više nego ikad, isplati "Isključiti probleme i uključiti ono što svi najviše volimo - dobru glazbu"!

 

IVICA I MARICA

Opera-bajka

 

Skladatelj: Engelbert Humperdinck

Libreto (prema priči Jacoba Ludwiga i Wilhelma Carla Grimma): Adelheid Wette

Dirigent: Dawid Runtz / Krešimir Batinić

Prepjev: Hrvoje Banaj

Režija: Petra Radin

Asistent režije: Borko Perić

 

Izvode:

Martina Tomčić, mezzosopran, u ulozi Vještice

Josipa Bilić, sopran, u ulozi Marice

Josipa Gvozdanić, sopran, u ulozi Ivice

Adela Golac Rilović, sopran, u ulozi Majke

Ozren Bilušić, bas bariton, u ulozi Oca

Zbor Zvjezdice, kao Kolačeva djeca

 

Skraćivanja i aranžmani: Marin Rabadan

Scenografija: Branko Lepen

Kostimografija: Dženisa Pecotić

Suradnica kostimografije: Tihana Cizelj

Oblikovanje svjetla i projekcije: Martin Šatović

Pokret i koreografija: Igor Barberić

Rekviziti i mini-scena: Dunja Niemčić

Umjetničko savjetovanje: Filip Fak

Producentica: Silvana Bakija Šimić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TELEKOMUNIKACIJSKI OPERATERI, LISINSKI