Hrvatska

NASTAVAK SAPUNICE: Miljenić i Lozančić optužili Banožića da ne isplaćuje dnevnice. Brz odgovor ministra - neću pokrivat njihovu nesposobnost

Piše: PolitikaPlus/HRT

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić tvrde kako se prema odluci ministra Banožića vojnicima koji prate predsjednika RH ne isplaćuju dnevnice. Ubrzo se oglasio i sam ministar koji je poručio kako bi se "gospoda iz Ureda predsjednika" trebala posvetiti racionalnijem trošenju proračuna.

Umjesto da drže neuvjerljive pressice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda Predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost, poručio je ministar Mario Banožić na Facebooku.

ve je počelo nezakonitim, naprasnim i iživljavajućim umirovljenjem brigadira Burčula, nastavilo se zlostavljanjem načelnika glavnog stožera admirala Hranja da bismo danas došli u situaciju da se zlostavljanje proteže na hrvatske vojnike, rekao je Orsat Miljenić novinarima.Banožić je prije mjesec dana donio odluku da se vojnicima koji pružaju potporu predsjedniku Republike ne plaćaju dnevnice, rekao je Miljenić.

Radi se o ljudima koji su bili postrojeni u Vukovaru, koji su nosili vijence u Škabrnji ne plaćaju se dnevnice odlukom ministra obrane, dodao je.

Zamislite situaciju da bilo koji građanin ove zemlje uredno odradi svoj posao, dobije putni nalog pretpostavljenog i dođe da mu se isplati dnevnica koja mu po zakonu pripada i onda netko kaže neće dobiti jer je ministar zabranio, objasnio je Miljenić.

Rekao je da ih je admiral upozorio kako unatrag mjesec dana ima nekoliko desetina takvih slučajeva.

 Predsjednik Vlade je upoznat o svemu ovome, no nažalost do sada nema nikakve reakcije, dodao je. Nadamo se da će ministar obustaviti svoju neustavnu i nezakonitu odluku i nastaviti isplaćivati ljudima ono što je zarađeno, dodao je Miljenić.

Lozančić je rekao da se tu radi o aktivnim vojnicima.

Neće dobiti dnevnice, to je nekorektno i to treba riješiti što prije. To su redovne aktivnosti, polaganje vijenaca u Vukovaru, Škabrnji, oni su napravili svoj posao i obaveza je ministarstva obrane da se te dnevnice riješe, rekao je Lozančić.

Potom je pročitao dio pisma koje je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, uputio Vladi.

Vašu odluku dijelom doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koja ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počelo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjima i priopćenjima na službenim stranicama MORH-a nizom grubih neistina", pročitao je Lozančić dio pisma admirala Hranja upućenog ministru Banožiću.

Ovo se ne smije tolerirati. Prošlo je neko vrijeme od kada je načelnik Glavnog stožera iskaže svoje mišljenje, a odgovora nema do dan danas, rekao je Lozančić.

Ako se ne isplate dnevnice, predsjednik može ne ići i ne ispunjavati svoju funkciju ili ići, dodao je Lozančić.

Miljenić je na pitanje novinare rekao kako će oni koji imaju valjanu zapovijed i valjani putni nalog vojnici doći do tog novca te se nada da neće morati doći do tužbi.  Predsjednik je, između ostalog, izabran i da predstavlja oružane snage. To je nešto što ministar, što god mislio i htio,  ne može i nema pravo ograničavati. Ako ministar sebi uzima pravo da odlučuje gdje će ići predsjednik ili gdje neće i kad stavlja vijenac na Mirogoju hoće li ići trubač, a to ministar želi odobravati, onda je to problem. To ministar nema pravo, predsjednik će nastaviti i dalje raditi kao do sada i ići gdje treba, naglasio je Miljenić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANOŽIĆ, PANTOVČAK