Hrvatska

Beroš se oglasio o novom soju: Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim resorima

Piše: PolitikaPlus/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju je istaknuo da prate situaciju i u svijetu i Europi te da su u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bi maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa.

Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bismo maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa. U ovom trenutku, još nije poznat konačni učinak tih 30-tak mutacija na šiljak kompleksu virusa odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo. Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cijepivo, poručio je ministar Beroš.

No ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija - cijepljenje! Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa. Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se, poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vili beroš, pandemija