Svijet

RIM: Papa Macronu u Vatikanu: Još sam živ

Piše: PolitikaPlus/Hina

Još sam živ, odgovorio je na pitanje kako je 84-godišnji papa Franjo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kojega je u petak primio u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Videosnimka susreta koju je vatikanska služba objavila pokazuje da je sat vremena dug sastanka bio vrlo prijateljski i da su se obojica smijali.

Kad je predsjednik sjeo za Papin radni stol i pitao kako teku stvari, Franjo je na talijanskom odgovorio "Još sam živ" pa zatim dodao "izvrsno", no nije jasno odnosi li se taj prilog na isto pitanje.

Franjo je u srpnju bio 11 dana u bolnici gdje mu je uklonjen dio debelog crijeva i bila je to njegova prva hospitalizacija otkako je izabran za Papu 2013. 

Vatikan u priopćenju nije naveo sadržaj privatnog razgovora Pape i Macrona, no vatikanski diplomati su poslije rekli da je bilo riječi o klimatskim promjenama, Libanonu, Bliskom istoku, Africi te skorašnjem predsjedanju Francuske Europskom unijom.

Prije audijencije Macron je rekao novinarima da s Papom želi razgovarati o pravičnoj raspodjeli cjepiva protiv covid-19, libanonskoj te migrantskoj krizi.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u pomaganju Libanonu da prebrodi tešku gospodarsku krizu. 

Papa je u četvrtak primio libanonskog premijera i usporedio tu zemlju s umirućim obećavši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao Libanonu da "opet ustane".

Ranije u petak Macron je poručio službenom Londonu da se mora „uozbiljiti” ili će biti isključen iz razgovora o suzbijanju priljeva migranata koji u bijegu od rata i siromaštva preko kanala La Manche  nastoje ući u Britaniju, a dvije se zemlje međusobno optužuju za tragičnu pogibiju 27 migranata koji su se u tom pokušaju u četvrtak utopili.

Macron je Papi darovao rijedak primjerak biografije iz 1585. godine sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja isusovačkog reda kojemu pripada i sam Franjo.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, papa, macron