Hrvatska

POSJET HRVATSKOJ: Potpisani ugovori o kupnji Rafalea i Deklaracija o strateškom partnerstvu

Macron je sam izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu...

Piše: PolitikaPlus/HRT

13:26

Mate Rimac danas je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je sinoć stigao u posjet Hrvatskoj, predstavio automobil svoje tvrtke Rimac Nevera, kao i model Bugattija.

Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon automobile su Macronu i premijeru Andreju Plenkoviću predstavili na terasi hotela Esplanade u Zagrebu.

Prezentacija je obavljena prije radnog ručka Macrona i Plenkovića u istom hotelu, a kojim će završiti posjet francuskog predsjednika.

Potpisani ugovori o kupnji Rafalea

12:02

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri obrane - Mario Banožić i Florence Parly - potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

Sastanak Macron-Plenković

11:31

Završen je sastanak nakon kojeg su premijer Andrej Plenković i predsjednik Emmanuel Macron potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Macron je prilikom potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu naglasio da pristup Schengenu i pristup europodruču sinkronizira sve europske agende i izazove - klima, socijalni stup, digitalizacija....

- To će osnažiti našu bilateralnu i izgraditi buduću vezu, rekao je.

Zatim će ministri obrane - Mario Banožić i Florence Parly - potpisati ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu

10:59

Francuski predsjednik u pratnji premijera Plenkovića stigao je Markov trg.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu, a zatim održati sastanak s Plenkovićem.

Nakon sastanka Plenković I macron potpisat će Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisat će pak Ugovor o nabavi višenamjesnkih borbenih aviona Rafale.

Macron položio vijenac kod Spomenika domovini

10:43

Macron je nakon susreta s Milanovićem otišao do Trga Stjepana Radića gdje je položio vijenac kod Spomenika domovini. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković.

Macron je sam izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

Nakon polaganja vijenca, šef francuske države krenuo je u Banske dvore.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron nalazi se u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. U četvrtak ujutro u 9:25 sati stigao je na Pantovčak gdje se susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem

Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je Zoran Milanović.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je na srdačnom dočeku i razgovoru.

- Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. radi se o nepravdi. Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dviju zemalja. Hrvatska je članica EU-a, odlučila se priključiti europskom projektu, svjesna da je pripadnost EU-u ono što pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Ovo partnerstvo koje smo potpisali posvetit će i uzvisiti našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafalima, ali i s vezama naših vlada koje će konsolidirati našu vezu prema obrani Europe koja sudjeluje u NATO-u. Nastavit ćemo raditi u odnosu na razne teme sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazu europski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsjedništva Vijećem EU-a. O tome smo razgovarali i jučer s Vladom, radimo na klimatskim, gospodarskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU-u. Hrvatska je predsjedala EU-om 2020., mi ćemo početi predsjedanje 2022. i nastavit ćemo uske bilateralne veze. Ova bilateralna suradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama - tema zapadnog Balkana, pitanje mira je strateško pitanje za EU to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu.
Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je nov poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, obrane, puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama, rekao je Macron.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Emmanuel Macedo