Hrvatska

Plenković : Milanovića pitajte zašto je dobio biti domaćin ručka ili večere Macronu, a ne mene

Građani imaju izbor između anarhije i onih koji su za red.

Piše: PolitikaPlus

Održana je još jedna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Plenković je najprije zahvalio Tomi Medvedu na svemu što je učinio u organizaciji Dana sjećanja u Vukovaru, a najavio je i dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji prvi put dolazi u posjet Hrvatskoj.

Razmotrili smo općepoznatu činjenicu da su naša Vlada i Stožer bili vrlo obazrivi u odnosu na druge zemlje poštujući prava građana', kazao je Plenković koji smatra i da je Vlada bila uspješna u tome da zadrži što je moguće normalniji način života. “Osvrnuli smo se i na prosvjede i konstatirali da nema dilema da su prosvjedi imali politički karakter i da su na njima bili lideri političkih stranaka koji pokušavaju profitirati na koroni”

“Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red”, kaže Plenković dodjaući da će se ta razlika sada jako vidjeti jer će Vlada predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kaže i kako je prosvjed okupio različite karaktere, a među njima su bili i oni koji su imali čist politički motiv.

“U demokracijama je to normalno. Mi smo pogodili mentalit naših ljudi i zato smo bili vrlo obazrivi u mjerama koje smo poduzimali. Ovo nije bio prosvjed protiv cijepljenja, ovo je bio prosvjed protiv testiranja. Svi oni koji su bili na prosvjedu su pokazali da se ne žele testirati. To je sve”, kaže premijer.

'Prije svega bih vodio računa o onome što smo radili kalibrirajući mjere. Vlada nema luksuz voditi se samo logikom zdravstvene zaštite ili epidemioloških mjera. Mi ne možemo jamčiti da će se svi pridržavati mjera koje su na snazi', govori Plenković koji je istaknuo da u Hrvatskoj neće biti obaveznog cijepljenja' te da zato i postoje covid potvrde.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezano uz Ured predsjednika i najave predsjednika Zorana MIlanovića da se tamo covid potvrde neće priznavati Plenković ke kazao je da se može dogoditi situacija da netko od djelatnika kaže da je na radnom mjestu, a da je osoba došla na posao bez covid potvrde.

"Dolazi sanitarni inspektor i kaže dobar dan, dolazim vidjeti što se zbiva. Što, neće ga pustiti? Što je ured predsjednika vojni objekt? Ured predsjednika nije vojni objekt, ako ni Vlada ni Sabor. To su obične bezvezarije", poručio je Plenković.

Na pitanje o nepozivanju predsjednika Milanovića na ručak s francuskim predsjednikom, Plenković kaže da mu je ponudio da organizira večeru ili ručak s Macronom, ali je on to odbio. “Nije htio nijedno, rekao je da će doći na sastanak”, kaže. O tome je li neobično da se postupa tako kaže: “Da on baca te smiješne teme a vi pitate mene, idite tamo pa ga pitajte, ne mene. Zahvaljujući meni Macron dolazi.”

Nije to nesuradnja dva brda nego njihovo odbijanje da budu domaćini ručka ili večere. Ne mogu vjerovati da je to tema, to morate pitati njih, a ne nas. Imamo po prvi put u 30 godina dolazak francuskog predsjednika Hrvatskoj koji je pripreman dugo i gdje ćemo potpisati ugovor vrijedan milijardu eura i za 4 godine imat ćemo 12 Rafala i vi mene ispitujete da ja odgovaram zašto je netko drugi propustio biti domaćin ručka ili večere. Pitajte njega, to je jako važno, rekao je Plenković.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, ANDREJ PLENKOVIĆ