Hrvatska

MALENICA: Vjerujem da će nadzor nad radom šefice Uskoka pokazati je li bilo propusta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u utorak da vjeruje kako će nadzor glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek nad radom ravnateljice Uskoka Vanje Marušić zbog afere Softver pokazati je li bio propusta u radu tužiteljstva. 

Komentirajući, na novinarski upit, napise tjednika Nacional da je ravnateljica Uskoka Vanja Marušić svjesno zataškavala korupcijski kriminal bivše ministrice europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijele Žalac i prikrivala rezultate istrage, Malenica je rekao da nije upoznat s činjenicama.

''Vjerujem da će nadzor, kojeg provodi glavna državna odvjetnica nad radom ravnateljice Uskoka, utvrditi je li došlo do propusta'', rekao je.

Upitan je li razmišljao da kao ministar zatraži nadzor nad Uskokom i DORH-om zbog propusta, Malenica je rekao kako treba pričekati rezultate nadzora glavne državne odvjetnice nad Uskokom.

Malenica je prokomentirao i navode medija prema kojem je Uskok dokumentaciju o aferi Softver poslao europskom javnom tužitelju (EPPO), a da nije napravio kopiju.

''Kao ministar pravosuđa i uprave i dio izvršne vlasti ne bi bilo dobro da komentiram rad u konkretnim situacijama i određenim predmetima'', rekao je.

Na pitanje nije li čudno da je Uskok zaboravio osigurati kopiju dokumentacije, Malenica je odgovorio da je to pitanje za DORH i Uskok. Ponovio je kako pozdravlja aktivnosti glavne državne odvjetnice pri utvrđivanju eventualnih propusta.

Malenica: Za mijenjanje stava vlade o radu DORH-a ima još vremena 

''Ukoliko se utvrde propusti, netko za njih snosi određene posljedice. Na rad DORH-a, Uskoka i glavne državne odvjetnice kao član izvršne vlasti ne mogu utjecati. Mi smo tu da osiguramo kvalitetan zakonodavni okvir i materijalne uvjete za njihov rad'', nadodao je.

Upitan hoće li se mijenjati stav Vlade RH o izvješću rada DORH-a u Hrvatskom saboru, Malenica je odgovorio kako za to ima još vremena.

Malenica se osvrnuo i na kaznu platformi Možemo od 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena.

''Cilj zakona je bio ravnopravnost spolova na izbornim listama. U konkretnom događaju se dogodilo ono što se inače ne događa, a to je da imamo više žena na listama. Ne razmišlja se o izmjenama zakona koji ima svoju svrhu i cilj'', kazao je.

Upitan kako bi privukao strane investitore s obzirom na rezultate nedavnog istraživanja Eurobarometra prema kojem hrvatski građani percipiraju korupciju kao vrlo raširenu, Malenica je odgovorio da je Vlada RH svjesna tog problema i sadržaja izvješća Vijeća za opće poslove EU o vladavini prava.

''Kontinuirano radimo da se ta percepcija mijenja, prvenstveno kroz izmjene zakonodavnog okvira i učinkovitiji rad pravosudnih tijela'', kazao je.

Malenica je dodao da je u saborskoj proceduri Zakon o sprečavanju sukoba interesa te kako će uskoro na izglasavanje u Hrvatskom saboru ući i Zakon o zaštiti zviždača.

"Prije nekoliko tjedan smo imali i Strategiju borbe protiv korupcije koja predviđa određene akcijske planove. Kontinuirano radimo na tome'', zaključio je ministar pravosuđa.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN MALENICA, USKOK