Hrvatska

MILANOVIĆ U VATIKANU: Stav Vatikana po pitanju BIH je onakav kakav nam odgovara

Piše: PolitikaPlus/HRT

Predsjednik Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom na privatnu audijenciju kod Svetog Oca. Papa Franjo primio ga je u Apostolskoj palači.

Milanović je rekao da je atmosfera susreta bila lijepa te da je papa pozvan u posjet Hrvatskoj.

Predsjednik se sastao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Rekao je da je jedna od tema razgovora bila BiH i sve stvari koje nas muče, "koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti".

Isto tako i s papom, da sad ne budem indiskretan, jer papa je u nekim stvarima bio dosta direktan. I o cijepljenju... U Vatikanu su, inače, svi cijepljeni. Tu očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, i maska se nešto slabo nosi, rekao je Milanović. Na novinarsko pitanje kakav je bio papin pogled na situaciju u BiH i uopće na zapadnom Balkanu, Milanonović je rekao da se s papom ne može razgovarati o takvim detaljima - "mada je razgovor bio dosta neformalan, ali postoje neke granice".

Međutim, s kardinalom Parolinom i (tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom) Gallagherom, s njima apsolutno da. To su prijatelji koji hoće pomoći. Znaju dosta, ne znaju sve. Gallagher sad ide u Srbiju kod Vučića, neću reći da sam ga pripremio, ima ga tko pripremiti, ali smo razgovarali dosta o tome, rekao je Milanović.

Dodao je da je njihov stav onakav kakav nama odgovara, da oni mogu pomoći, ali da si možemo pomoći i sami.

Da podsjetim, mi smo članica EU-a i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao honest broker, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome, poručio je.

Rekao je da je inteligentni zaključak da Hrvati još uvijek haju za BiH te pozvao - "nemojmo to potrošiti".

O Međugorju: "Bilo bi dobro da se gospa ne pojavljuje svaki dan"

Milanović je između ostalog spomenuo komercijalizaciju Međugorja koja, kako je rekao, stoji na putu ozbiljnijem reguliranju statusa Međugorja, što je mnogim ljudima u Hrvatskoj i u Hercegovini u interesu.

- Bilo bi dobro da se gospa ne pojavljuje svaki dan, dodao je.

Govoreći o stanju u vojsci, predsjednik je rekao da mu se premijer Plenković nije javio na pismo koje mu je poslao. “Zadatak je ministarstva, ne ministra, da pruža potporu predsjedniku. Kad dođete s kruške i sve što imate je provincijska, gorljiva osvetnička ambicija, onda imate to što imate. Saznali smo još dosta stvari, i to da je 2018. predsjedniku Republike, tada Kolindi Grabar-Kitarović, oteto pravo zapovijedanja”, rekao je Milanović.

Komentirao je i postavljanje vojnih šatora kod KB-a Dubrava, rekavši da je to apsurdno jer stiže hladnije vrijeme. “To su uvjeti za legionare. Gdje su kontejneri?”, upitao je predsjednik.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VATIKAN, ZORAN MILANOVIĆ