Hrvatska

Nova akcija policije i USKOK-a u Dalmaciji, uhićeno više osoba: Akcija USKOK-a krenula nakon dojave francuske tajne službe

Piše: PolitikaPlus

Splitska policija u suradnji s PNUSKOK-om u srijedu ujutro provela je akciju uhićenja najmanje šest osoba s područja otoka Brača, Splita i Kaštela. Rezultat je to, doznaje Slobodna Dalmacija, višemjesečne istrage koju je provodio splitski USKOK zbog sumnje da je organizirana grupa provodila malverzacije sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama, posebice na području Milne, na parcelama koje nikada nisu bile građevinske.

Insajderske informacije govore da se sve počelo raspetljavati prije nekoliko godina kada je francuska tajna služba DGSE upozorila hrvatske kolege da raspolažu informacijama da bi jedan njihov državljanin preko fiktivne tvrtke mogao pokušati "prati" novac kupovinom zemljišta na otoku Braču za milijune eura.

Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima je Snežana Bralić, nekadašnja šefica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru koja unazad nekoliko godina radi u tom uredu kao savjetnica.

Mogu vam potvrditi da je policija u srijedu ujutro posjetila moju klijenticu na njenom radnom mjestu, no ništa detaljnije ne mogu iznositi u javnost jer tek trebamo vidjeti o čemu se ovdje radi - kratko je komentirao supetarski odvjetnik Dean Rahan za Slobodnu Dalmaciju.

Osim nje, po neslužbenim informacijama, uhićeni su još i Ivan i Tonći K., jedan splitski arhitekt, pa geodet i još jedna osoba.

Cijela se priča "kotrlja" javnim prostorom već par godina, a zbog toga što je ukazivao na takve ilegalne radnje preko kojih su se zarađivali milijuni eura Frane Lozić, načelnik bračke općine Milna, primao je brutalne prijetnje smrću i čak ga je čuvala i policija.

A Lozić je u veljači ove godine za emisiju "Provjereno" javno govorio o tome što se događalo. Stvar je bila vrlo jednostavna i dobro organizirana.

Dakle, prvo bi investitori, a radilo se o građevinarima sa šireg splitskog područja, zatražili legalizaciju objekata koji nikad nisu bili izgrađeni niti su postojali na tim lokacijama, a radi se o nedirnutim uvalama Joja, Smokvina i Špacamiža.

Prvo bi se prikazalo da je nezakonito izgrađena zgrada, nekad su to bile doslovno kartonski objekti, postojala prije lipnja 2011. godine kako propisuje Zakon o legalizaciji objekata prema kojem je predviđena legalizacija svih bespravno sagrađenih ili dograđenih objekata ili objekata započetih s gradnjom između 15. veljače 1968. godine do 21. lipnja 2011. godine uz određene uvjete koje Zakon predviđa. Izradila bi se lažna snimka izvedenog stanja tog (ne)postojećeg objekta u arhitektonskom uredu, a prilagala bi se i lažna geodetska snimka. Potom bi takve zahtjeve za legalizaciju odobravao ured u Supetru.

Kako su izvještavali mediji, u jednoj od spornih situacija, u svibnju 2019. godine ispostava Županijskog ureda u Supetru Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava šalje tek obavijest kako je splitski investitor krenuo u uklanjanje građevine. Prijavu početka radova odobrila je, naravno, Snežana Bralić.

U međuvremenu su investitori zemljišta prodavali kao građevna kupcima, a radi se o nekoliko stranih tvrtki čiji su vlasnici francuski državljani. Nakon što bi dali milijune eura za zemljište koje je bilo "čisto" po papirima, novi vlasnici pokrenuli bi izgradnju zamjenske zgrade za stanovanje te bi tražili i dobivali zamjensku građevinsku dozvolu koji bi, pogađate, opet odobravala Bralić.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UHIĆENJA, USKOK