Mojbiz

PČELARSTVO: U Vukovaru otvorena punionica meda

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Poduzetničkom inkubatoru Vukovar u subotu u sklopu 3. Dana meda, koji se održavaju u tome gradu, otvorena prva punionica meda po HACCP standardu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrtke Api Green.

"Pčelari će tako sada, nakon otvaranja punionice meda, moći povećati broj košnica i potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka", kazao je predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91 Ivan Dumenčić.

HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti.

Po riječima direktorice Api Greena Božene Miličević, namjera je tvrtke kroz otvaranje punionice podići razinu proizvodnje meda na vukovarskom i vukovarsko-srijemskom području na višu razinu te osigurati brendiranje i tržište za med s ovoga područja.  U gradnju punionice je uloženo gotovo 25 tisuće eura, a maksimalan je kapacitet punionice tona meda dnevno.

„Tvrtka Api Green će u svrhu podizanja kvalitete meda na veću razinu otkupljivati med od registriranih pčelara, kontrolirati ga te kao takvog ga plasirati na tržište“, kazala je Miličević.

U ime Grada Vukovara svečanosti otvorenja punionice meda, koja je održana u sklopu 3. Dana meda koji se ovoga vikenda održavaju u Vukovaru, nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

„Zaista smo ponosni što se u Vukovaru otvara punionica meda, prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bitan je to preduvjet za razvoj pčelarstva u Vukovaru jer od današnjeg dana lokalni pčelari imaju mjesto gdje svoj med mogu plasirati na šire tržište. U tom pogledu, ovo je snažan korak prema naprijed te će Grad Vukovar u svojoj perspektivi zasigurno uzeti u obzir dodatne gospodarske poticaje za razvoj pčelarstva“, rekao je Sušac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MED, PČELARSTVO, VUKOVAR