Hrvatska

BRUXELLES: EK odobrio hrvatski program pomoći peradarstvu

Piše: PolitikaPlus

Europska komisija je u utorak odobrila  hrvatski program u vrijednosti 2,7 milijuna eura za potporu sektoru peradarstva pogođenom pandemijom koronavirusa.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore. U okviru ovog programa potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Iznos potpore po korisniku izračunat će se na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica te će se  dodijeliti najkasnije do 31. prosinca 2021.

Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s pravilima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, peradarstvo