Mojbiz

TRŽIŠTE RADA: Sve više stranih radnika na sjeveru Hrvatske

Piše: PolitikaPlus/Hina

Filipinci, Ukrajinci, Nepalci, Indijci... Na sjeveru Hrvatske širi se krug zemalja iz kojih dolaze strani radnici, piše u utorak Večernji list.

Metaloprerađivačke, prerađivačke i građevinske tvrtke ne uspijevaju pronaći dovoljno radnika na domaćem tržištu radne snage pa ih “uvoze”. Već ih je toliko da se pojavio problem s njihovim smještajem, navodi dnevnik.

Osim u hotelima, apartmanima i kućama za odmor te sobama u sklopu ugostiteljskih objekata, borave i u privatnim kućama koje im vlasnici iznajmljuju. U donjem Međimurju iznajmljuje se sve više starih i obnovljenih kuća u kojima godinama nitko ne živi. Kuća od 200 kvadrata sa šest soba iznajmljuje se za 3200 kuna mjesečno za četiri osobe. Može ih biti i više, a cijena po osobi je 800 kuna.

"Dobro su nas prihvatili. Ne izlazimo puno, nakon posla idemo u stan i gledamo televiziju. Ponekad odemo do jezera ili u najbliži kafić na kavu", kaže Ukrajinac koji je posao pronašao u ugostiteljstvu. Sobu i troškove dijeli s kolegom. Plaća je dvostruko veća nego u Ukrajini, no plan mu je, otkriva, kad-tad otići u Njemačku.

Soba od 15 kvadrata može se u Čakovcu unajmiti za oko 800 kuna mjesečno, a stan od 40 kvadrata za 2600 kuna. Veći broj stranaca radi u metaloprerađivačkim tvrtkama u međimurskom Donjem Kraljevcu te u gospodarskim zonama u okolici Varaždina. U tvrtki Međimurje graditeljstvo zapošljavaju radnike s Kosova te iz BiH i Ukrajine.

"Mlađe domaće radne snage na tržištu gotovo da i nema, pogotovo u baznim strukama kao što su zidar, tesar i armirač. Ta zanimanja jednostavno izumiru na ovom području", kaže direktor Goran Knežević. Građevinarske tvrtke dovijaju se kako nakon odlaska radnika u mirovinu pronaći nove. Ove godine izdano je gotovo 57.000 dozvola strancima za rad i boravak u Hrvatskoj.

U Varaždinskoj županiji otvoreno je i pitanje treba li za strane radnike otvoriti inkluzivni centar. Župan Anđelko Stričak rekao je da bi bez stranih radnika gospodarstvo teže funkcioniralo te da treba voditi brigu i o strancima koji tu žive i rade

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, hrvatska