Zdravlje

STUDIJA: Kombinacija lijekova za rak prostate produljuje život oboljelima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novo kombiniranje lijekova koji se već koriste u liječenju raka prostate produljuje život pacijentima oboljelima od te bolesti, pokazalo je istraživanje.

Rezultate dvaju istraživanja, u sklopu kojih su se kombinirali otprije poznati lijekovi, pozdravila je britanska dobrotvorna organizacija Prostate Cancer UK koja je izrazila želju da takav način liječenja što prije postane dostupan i unutar britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS). 

Jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje kombinacije triju poznatih lijekova omogućuje dodatne 2,5 godine života bez napredovanja bolesti u pacijenata s metastatskim oblikom raka prostate te da lijekovi produljuju život pacijenta za otprilike godinu i pol.

Studijom pod nazivom Peace-1 otkriveno je da je u pacijenata koji su uzimali abirateron acetat i prednizon (AAP) uz lijek docetaksel i u kojih se primjenjivala terapija deprivacije androgena (ADT) uočeno dodatno smanjenje rizika od smrtnog ishoda za 25 posto u usporedbi s onima koji su koristili samo dva lijeka.

Glavni autor studije Karim Fizazi, profesor onkologije na Sveučilištu Paris-Saclay, pojasnio je da je ovo prvo istraživanje koje ukazuje na to da bi nekim pacijentima trebalo ponuditi "terapiju trima lijekovima", posebno onima s najagresivnijim oblikom karcinoma prostate. 

Dodao je da su nuspojave ovakve kombinacije lijekova bile "uglavnom blage, s vrlo rijetkim težim nuspojavama".

"Prvi put takvi pacijenti mogu očekivati ​​da će poživjeti i više od pet godina, dok je prije 2015. njihovo prosječno preživljavanje bilo kraće od tri godine", istaknuo je. "Do 2022. godine sva će tri lijeka biti dostupna u obliku generičkih lijekova, što znači da će biti dostupni pacijentima u cijelom svijetu."

Dr Matthew Hobbs, direktor istraživanja u organizaciji Prostate Cancer UK, rekao je da se studija Peace-1 nadovezuje na napredak koji je već postignut u ovom području medicine "i upućuje na to da se kombiniranjem nekoliko lijekova pacijentima može omogućiti i do 18 dodatnih mjeseci života".

"Nova će saznanja značiti veliku razliku za oboljele od agresivnog raka prostate, a ako konačni rezultati studije potvrde spomenute nalaze, tražimo da NHS-a da što prije odobri ovakvu kombinaciju lijekova", rekao je Hobbs.

Drugo istraživanje, poznato pod nazivom Stampede, bilo je fokusirano na nemetastatski, ali visokorizičan rak prostate.

Utvrđeno je da je u roku od šest godina u muškaraca na standardnoj terapiji i terapiji AAP-om tijekom dvogodišnjeg perioda uočeno poboljšanje u stopi preživljavanja bez pojave metastaza od 82 posto u odnosu na ranijih 69 posto.

Zamijećeno je i poboljšanje u ukupnoj stopi preživljavanja pacijenata od 86 posto u odnosu na prethodnih 77 posto, kao i poboljšanje specifičnog preživljavanja od raka prostate od 93 posto u odnosu na prethodnih 85 posto - u usporedbi s primjenom standardnog načina liječenja.

"Novi rezultati studije upućuju na to da davanje abiraterona pacijentima koji boluju od agresivnog lokaliziranog raka prostate mogu spriječiti negativan razvoj bolesti, istodobno smanjujući rizik od smrti od raka prostate u šest godina za više od polovice", rekao je Hobbs.

Abirateron će odsad za oboljele od raka prostate biti dostupan i putem NHS-a.

Rezultati studija predstavljeni su na kongresu Europske udruge za medicinsku onkologiju (ESMO) 2021.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVLJE, RAK PROSTATE