Zagreb

ZAGREB: Izložba "Materia" Lidije Boševski u Tehničkom muzeju

Piše: PolitikaPlus/Hina

U organizaciji ULUPUH-a, Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, u ponedjeljak, 13. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara se izložba "Materia" Lidije Boševski.

Boševski se početkom 90-ih usredotočila na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama, a kasnije i na medij keramike. Njezini su projekti inspirirani su prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima.

Otvaranjem ateljea Owl 2005. godine razvija nove kreativne pristupe kroz istraživanja lokalnih prirodnih materijala, umjetničkog izražaja i dizajna te na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih izložbi i sudjeluje na preko 40 grupnih izložbi keramike.

Pokreće i realizira projekte Datoteka tekstura, Mare modul – keramička staništa za podmorje (ULUPUH-ova nagrada za najbolju izložbu 2018. ), Keramika i priroda – radionice u prirodi u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Slovenija, Portugal). 

Po riječima autorice predgovora Nike Pavlinek, ova njezina izložba poticaj je na aktiviranje, promatranje, proučavanje i korištenje lokalnog blaga, ne puko pokazivanje gotovih radova, već jedne osobite suradnje i čudesnog dijaloga čovjeka i prirode. 

"U ovom malom dijelu dostupnih materijala sadržane su godine procesa, opus summum, koji će se razvijati dok god će umjetnica raditi, a nastala paleta ostat će kao poticaj svima koji osjećaju materiju i učiti nas o životu, smrti i obnavljanju. Možda je ovo tek početak", ustvrdila je.
 
Izložba će biti otvorena do 26. rujna, a ulaz je slobodan.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, lidija boševski