Zagreb

ZAGREB: Na ZeGeVegeu veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana

Piše: PolitikaPlus

Nakon prošlogodišnje pauze, na Trgu bana Jelačića će se 3. i 4. rujna održati ZeGeVege festival održivog življenja koji će okupiti brojne izlagače biljne hrane, kao što su veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana, najavili su u srijedu organizatori.

Posjetitelje čeka raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi iz obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce i dr. 

Devet restorana donosi ponudu biljnih jela kao što su bolonjeze, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, biljna variva, kobasice, falafel, hot-dog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači. 

Osamdeset izlagača nudit će proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama, što je zaštitni znak ZeGeVege festivala. a posjetitelje će nastojati privući i degustacijama, prezentacijama inovacija, radionicama kuhanja i savjetovanjima o veganskoj kozmetici, kao i štandovima udruga.

Festival će se održati trinaesti put, posjetit će ga i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dolazak 4. rujna najavili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Danas se može uživati u mesnim jelima bez životinjskoga mesa, u mlijeku i mliječnim proizvodima bez kravljega mlijeka te palačinkama i kolačima bez kokošjih jaja, što dokazuju i hrvatski proizvođači. Stoga će na ZeGeVegeu biti uručena plaketa za najinovativnije veganske proizvode koji su odabrani kroz projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”, poput veganske tofu kajgane, koja će se moći i probati.

Recepti, informacije i novosti iz svijeta o stalnom porastu zanimanja za veganstvo i širenju veganske ponude moći će se iščitati iz brošure koju će svi posjetitelji dobiti besplatno na informativnom štandu. Događaj edukativnog karaktera organizira udruga Prijatelji životinja na neprofitnoj osnovi.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VEGE SAJAM, GRAD ZAGREB