Zagreb

Tomašević: Teku aktivnosti s pripremama za uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti

Piše: PolitikaPlus/HRT

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na redovnoj konferencije za medije utorkom, govorio je o početku školske godine naglasivši da se ništa ne mijenja u odnosu na stečena prava vezano za besplatne udžbenike.

Tomašević je govorio o početku školske godine. Rekao da se ništa ne mijenja oko stečenih prava za nabavu udžbenika i radnih materijala i nabavljeno je gotovo 800.000 komada. To je koštalo 75 milijuna kuna, 35 za osnovne i 40 milijuna za srednje, rekao je.

Spomenuo je u pomoćnike u obrazovanju te rekao da su uspjeli povući novac uz EU fondova za pmoćnike u nastavi. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna i imat ćemo tri puta više pomoćnika u nastavi koji će biti financirani iu EU sredstava, a ne iz gradskog proračuna, što će donijeti i više pomoćnika nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Iz EU projekta bit će financirano 439 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za 471 učenika, a uz to i iz proračuna 486 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za ukupno 578 učenika. Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika, što je najviše do sada za ukupno 1049 učenika, rekao je Tomašević.

Osvrno se i na stanje u vrtićima kazavši da je upisano 500 djece više.

  

'Cijelo vrijeme povećavamo kapacitete u vrtićima. Zaprimili smo 8663 zahtjeva, bilo je oko 200 zahtjeva više nego lani. 7086 je upisano djece, upisali smo 500 djece više nego lani, neupisani su uglavnom bili premladi. Povećavamo uvjete i kapacitete, u tu svrhu ide i treći odgojitelj. Bavimo se i skučenim kapacitetima gradnjom vrtića, ne možemo riješiti to preko noći, ali radimo na tome', kazao je Tomašević.

Rekao je i kako teku aktivnosti s pripremama za uvođenje građanskog odgoja za obrazovanje u škole.

Radi se o izvannastavnoj aktivnosti i nastavljamo neke procese koje su poleli u prošloj vlasti. Poslan je dopis da se vidi koliki je interes za odabir te izvannastavne aktivnosti, a negdje će se s njom krenuti i ove godine. To smo najavljivali u izbornom programu, to se nalazi i u sporazumu s SDP-om za mjere koje smo potpisali, istaknuo je Tomašević.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ