Turizam

PLENKOVIĆ: Hrvatska već sada ima više turista nego u cijeloj 2020.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, zajedno s članovima Vlade, sastao se s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Plenković je kazao kako je sastanak posvećen dosadašnjoj turističkoj sezoni.

Plenković je na početku zahvalio svima koji su uložili velike napore da u COVID uvjetima ovogodišnja turistička sezone bude što bolja.

Na današnjem sastanku razgovarat će se, kazao je predsjednik Vlade, kako da sezona potraje što dulje, te da se približimo uspjehu koji smo ostvarili u turističkoj sezoni 2019. godine.

- Bližimo se rezultatima iznad 60 posto koje smo imali 2019., te idemo prema sedamdeset posto, poručio je Plenković.

Plenković je prepustio riječ županu Primorsko-goranske županije Zlatku Komadini, te gradonačelniku Opatije Fernandu Kiriginu, koji kazali da su brojevi odlični, odnosno kako veliki broj turista boravi na prostoru županije, odnosno grada Opatije.

Plenković: Hrvatska već sada ima više turista nego u cijeloj 2020.

Plenković je naglasio kako je cijeli turistički sektor doživio velike šokove 2020. godine u pandemiji koronavirusa u odnosu na 2019. godinu. Turizam je 2019. na razini cijele Europske unije generirao 9.5 posto ukupnog BDP-a i 22.6 milijuna radnih mjesta s 3. 2 milijuna poduzeća.

Godina 2019. bila je rekordna po pitanju hrvatskog turizma. Hrvatska je tada imala preko dvadeset milijuna turista, 108 milijuna noćenja i preko 12 milijardi prihoda. Hrvatska je u ovoj godini do sada primila 7 769.179 turista, te je s današnjim danom prešla ukupnu brojku turista u 2020. godini.

Plenković je istaknuo kako su učinjeni maksimalni napori da ova sezona bude što bolja i uspješnija. Brojevi ove sezone govore o jednom zajedničkom naporu koji su omogućili ovu turističku sezonu iznad svih očekivanja.

"Bitna je sigurnost turista"

Plenković se osvrnuo se i na epidemiološke mjere. Rekao je kako se cilj ove Vlade bio da se poduzmu epidemiološke mjere koje će turistima osigurati siguran boravak u Hrvatskoj.

Pozvao je građane da se cijepe u što većem broju kako bi i sezona bila uspješnija, te da svatko tko se želi cijepiti u Hrvatskoj to može učiniti. Vlada je osigurala dovoljan broj cjepiva.

Plenković je poručio kako mu je drago da su se kulturna događanja uspjela održati tijekom cijele ove godine za razliku od drugih zemalja. Veliki napori učinjeni su i u prometnom sektoru, kao i u poljoprivrednom, te su svi sektori utjecali na dobru turističku sezonu. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ