Svijet

Afganistan: SAD izveo zračne napade na talibane da bi pomogao Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države su izvele zračne napade podupirući tako afganistansku vladu koju pritišću talibani, dok se strane sile pod vodstvom SAD-a povlače iz zemlje, objavljeno je u peta.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je SAD posljednjih dana zračnim napadima podržao afganistanske sigurnosne snage, no nije iznosio detalje. 

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je da su u napadima koji su se dogodili u srijedu navečer na periferiji grada Kandahara na jugu zemlje, ubijena tri njihova borca i uništena dva vozila.

''Najoštrije osuđujemo ove napade. (...) SAD je prekršio sporazum iz Dohe; njegove snage nakon svibnja nisu smjele djelovati'', izjavio je pozivajući se na sporazum između SAD-a i talibana koji otvara put povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana.

''Ako SAD izvede bilo kakvu operaciju, snosit će odgovornost za posljedice''.

Američki predsjednik Joe Biden u travnju je najavio da će se američka vojska povući do 11. rujna, što je razljutilo talibane koji su očekivali će se strane snage otići do svibnja. 

Od Bidenove odluke o povlačenju, naglo je poraslo nasilje; militanti su započeli veliku ofenzivu, zauzeli su okruge i bitne granične prijelaze i okupirali nekoliko glavnih gradova provincije uključujući Kandahar.

Gotovo sve američke trupe, osim onih koje štite diplomatsko sjedište u Kabulu i aerodrom, napustile su zemlju. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Afganistan, talibani