Zagreb

Demograf Šterc demantira novu zagrebačku vlast: Jedino je Zagreb imao porast broja rođenih. To što rade je ideološka odluka

Piše: PolitikaPlus

Mjeru roditelj-odgajatelj koja je u zagrebačkom proračunu kroz godine narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna nova će vlast postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj.

“Odlučili smo da ćemo obustaviti prijam novih korisnika dok se ne provede kompletna i sveobuhvatna evaluacija tog programa sa svim njegovim posljedicama u svim spomenutim dimenzijama. Tek tada kad provedemo kompetnu evaluaciju onda ćemo moći razmišljati o eventualnom redizajnu”, rekao je Damir Bakić, gradski zastupnik platforme Možemo!.

Riječ je o golemim sredstvima koja su s početnih 70 milijuna kuna narasla na čak pola milijarde kuna. U 2020. godini isplaćeno je 70 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini, dok, recimo, 35.000 djece u vrtićima Grad košta oko 100 milijuna kuna, javlja N1.

'Nije dobro misliti, iza ovakvih ozbiljnih tema potrebna je jasna i promišljena javna riječ, a ne idelološko opredijeljenje', smatra autor ove mjere, demograf Stjepan Šterc.

“Ovakvim izjavama prikirvaju u osnovi ideološku pozadinu te odluke. Kad čitate izjavu, oni misle da se nije dogodio pomak, iako su stvari egzaktne, statistika ne laže pa ću vam ja pročitati: od 2015. do 2019. jedino je Zagreb imao porast broja rođenih, Split je imao -40, Rijeka -182, a RH u cjelini -1368”, rekao je Šterc.

Šterc tvrdi da je to (demografija) najvažnija problematika današnje i sutrašnje i Hrvatske i cijele Europe te dodaje da u Hrvatskoj pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece i da je društveno neprihvatljivo da žena odlučuje o pobačaju zbog loših financijskih prilika.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stjepan štrlec, demografija