Hrvatska

Von der Leyen - Impresionirana sam! : Rimac- Idemo 'all in' u projekt robotaxija, to je projekt za svačiji džep

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska ima mlade, kreativne ljude, inovatore, ljude koji u potpunosti razumiju sadašnje trendove koji će se transformirati u realnost u budućnosti, kazao je u četvrtak premijer Andrej Plenković u tvrtki Rimac Automobili, koju je obišao s predsjednicom Europske komisije (EK) Ursulom von der Leyen.

Prezentirali smo projekt autonomne vožnje i robotaksija predstavnicima Vlade i Europske komisije. To je projekt koji može imati veliki utjecaj na Hrvatsku i širu zajednicu, smatramo da budućnost mobilnosti će se potpuno promijeniti. Automobili će u budućnosti biti nešto sasvim drugačije nego što su danas. To otvara vrata novim tvrtkama, ali i državama koje možda nisu prije bile istaknute u toj industriji prije. Ovo što radimo, robotaksije, to je projekt za svačiji džep. To nisu auti koji se prodaju već koriste, ali to ćete sve vidjeti kada predstavimo projekt krajem godine ili sljedeće. Mislim da će svi biti oduševljeni, to će za Hrvatsku stvoriti jako puno vrijednosti, da će projekt privući stotine milijuna eura stranih investicija, cilj je proizvoditi te aute u velim količinama, pričamo o desecima tisuća komada koji bi se proizvodili u Hrvatskoj, uključujući njihove ključne elemente. Da ćemo napraviti nešto puno uspješnije i veće nego što su Rimac Automobili, istaknuo je Mate Rimac.

- Želimo pokazati Komisiji, svijetu i javnosti, da Hrvatska na baštini Nikole Tesle ima mlade i kreativne ljude, inovatore, ljude koji potpuno rezumiju trendove sadašnjosti koji će se transformirati u realnost u budućnosti. Ovaj će projekt u potpunosti biti projekt budućnosti. To je 100% digitalan i zeleni projekt. Hrvatska daje konkretan doprinos zahvaljujući tvrtkama poput Rimca i Infobipa. Treba dati podršku onima koji su izvrsni, hrabri i kreativni, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- Vidjevši prezentaciju, mogu reći da sam duboko impresionirana. Vidjela sam budućnost ovdje u Hrvatskoj. Vidjela sam budućnost mobilnosti. To je odgovor za klimatske promjene, ovo štiti okoliš. Umjetna inteligencija služi ljudima. Hvala ti Mate, odlazim kući puna impresija, ističe Ursula von der Leyen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ursula von der Leyen, mate rimac