Zagreb

OBNOVA: Umjetnički paviljon u procesu duge i temeljite obnove

Piše: PolitikaPlus/Hina

Umjetnički paviljon u Zagrebu, koji je uslijed prošlogodišnjih potresa pretrpio velika oštećenja sada je u procesu duge i temeljite obnove zgrade koja je zaštićeni spomenik kulture i jedan od prepoznatljivijih simbola glavnog grada Hrvatske.

Uz stručni pregled zgrade i elaborat o stanju konstrukcije zgrade, dosad je napravljen 3D snimak postojećeg stanja zgrade u interijeru i vanjštini, te se pristupilo izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade.

Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija slijedom natječaja na koji se Umjetnički paviljon prijavio donijelo je odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Umjetničkom paviljonu u kompletnom iznosu koji je tražen - 17.322.273 kuna. 

Uz ta bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti EU ravnateljica Paviljona je ustanovi za obnovu od potresa osigurala i financijska sredstva od sponzora i donatora u iznosu od 450.000 kuna (INA i OTP Banka).

Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, izvijestila je kako su tim sredstvima upravo obnovili četiri ugaona tornja na zgradi Paviljona. 

Kao sljedeće korake najavila je dovršetak izrade projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu, javnu nabavu za izvođenje radova i izvođenje radova na ojačanju konstrukcije te za upravljanje projektom gradnje i njegovo provođenje, kao i za izvođenje sanacije krova. 

Sukladno ugovoru s Ministarstvom kulture i medija za bespovratna financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade kompletan posao treba biti završen do 30. svibnja iduće godine.

Po završetku toga kreće daljnja obnova koja se odnosi na restauratorsko-konzervatorsku obnovu stradalih zidnih oslika i štuko dekoracija u interijeru, obnovu teraco poda u rotondi izložbenog prostora i teraco poda u auli te poda i podnih obloga (parketa) u oba krila i maloj dvorani, kao i na još neke građevinsko-obrtničke radove. Ta će faza također obuhvatiti i restauratorsko-konzervatorsku obnovu dekoracija na samoj vanjštini zgrade.

"Za navedene restauratorsko-konzervatorske radove i sve ostale navedene aktivnosti koje će se raditi, namjera nam je ponovno aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova Europske unije", ustvrdila je ravnateljica.

Obnovu Paviljona vodi Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a sve javne nabave vezane uz obnovu Paviljona provode se putem Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba.

Umjetnički paviljon do daljnjeg je zatvoren za javnost, no nastavlja s radom u virtualnoj galeriji, ciklusu Druga perspektiva te Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, gdje je do 11. srpnja postavljen monumentalni rad "Trupci" hrvatskog kipara Slavomira Drinkovića.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umjetnički paviljon, obnova