Kultura

KNJIGA: V.B.Z. slavi velikih 30 i poziva Vas na Ljetni festival knjiga i autora u Vintage Industrial Baru

Piše: PolitikaPlus


Osim što je godina čitanja, 2021. je i godina u kojoj V.B.Z. slavi veliki trideseti rođendan! U 30 godina postojanja, V.B.Z. je objavio više od 2000 književnih naslova, među kojima i mnoga djela najcjenjenijih domaćih i stranih pisaca današnjice.

V.B.Z. je hrvatskoj publici predstavio sjajne prijevode najvećih svjetskih autora, koje je domaća publika imala priliku i upoznati na brojnim književnim događanjima – neki su od autora koji su posjetili Hrvatsku zvjezdano popularni Paulo Coelho, koji je prodao više od 230 milijuna knjiga, Dan Brown bez kojeg ne bi postojali suvremeni trileri kakve poznajemo te Jonathan Franzen, jedan od većih suvremenih američkih autora.
S nama su bili i bukerovac James Kelman, autor kultnog romana „Trainspotting“ Irvine Welsh, skandinavske književne zvijezde Frode Grytten i Jens Lapidus, Islanđanin Sjón, jedan od vodećih svjetskih bihevioralnih psihologa Dan Ariely, škotski novinar i publicist Neil Asherson, autor kultnog „Crnog mora“ i mnogi drugi.

Veliki dio V.B.Z.-ove književne produkcije usredotočen je na domaće autorice i autore – svoje najpoznatije knjige u V.B.Z.-u izdali su, među ostalim, Zoran Ferić, Predrag Matvejević, Igor Mandić, Mani Gotovac, Mirjana Krizmanić, Borivoj Radaković, Branislav Glumac, Alojz Majetić, Ivica Ivanišević, Drago Glamuzina, Ivica Prtenjača, Vedrana Rudan, Veljko Barbieri, Marina Šur Puhlovski, Marinko Koščec, Bekim Sejranović, Marko Tomaš, Mile Stojić, Stipe Božić…

Godine 2002. V.B.Z. pokreće sada već punoljetni godišnji Natječaj za najbolji neobjavljeni roman, koji promovira regionalne autore i autorice, a 2008. osniva vRIsak riječki sajam knjiga i festival autora, koji jako brzo poprima europski karakter pa je tijekom godina ugostio autore i autorice iz dvadesetak europskih zemalja.

V.B.Z. se tijekom godina afirmirao objavljujući najširi spektar izdanja – od duhovne literature, preko romana i poezije do esejistike, ali uvijek uzimajući u obzir i glasove i žanrove koji su manje zastupljeni pa je tako pokrenuo i dva projekta pod pokroviteljstvom Europske unije: projekt „Europom u 30 knjiga“ koji je hrvatskoj publici predstavio trideset vrhunskih europskih naslova i projekt „Na margini“ u sklopu kojeg objavljuje kratke priče, grafičke romane, poeziju i dječju književnost usredotočenu na „druge i drugačije“.

Uoči tridesetog rođendana, V.B.Z. je otvorio desetu knjižaru, pa je tako uz onu na Kvatriću, Zagreb u Ilici 143 dobio još jedno mjesto na kojem knjigoljupci mogu pronaći najbolju modernu književnost, a za koji dan bit će otvorena i jedanaesta u novom muzejskom kvartu u Rijeci, bivšem Benčiću.

 

Ljetni festival knjiga i autora

@Vintage Industrial Bar


Svoj trideseti rođendan V.B.Z. će obilježiti trodnevnim V.B.Z. festom (29. 6. do 1. 7.) u klubu Vintage Industrial Baru u Zagrebu na kojem će petnaestak V.B.Z.-ovih autora predstaviti svoje nove knjige te pokretanjem biblioteke Nobelovci u kojoj će objaviti deset knjiga nobelovaca čija je djela V.B.Z. objavljivao u svojih prvih trideset godina. Prvih pet knjiga bit će objavljeno ove, a ostale tijekom sljedeće godine. U toj biblioteci svojim najvažnijim knjigama bit će predstavljeni Gabriel García Márquez, Samuel Beckett, Isaac Bashevis Singer, Ernest Hemingway, Günter Grass, J. M. Coetzee, José Saramago, Camilo José Cela, Doris Lessing i Ivo Andrić.

 

Prvi dan festivala, u utorak 29. lipnja, Marina Šur Puhlovski predstavlja roman „Zbogom, djevojčice“, koji nas vraća u šezdesete i ponovno vodi u svijet Sofije Kralj, protagonistice njezinih ranijih nagrađivanih romana. U utorak se družimo i s Jadrankom Pintarić, čija je knjiga „Dobro sam i ostale laži“ doživjela brojne sjajne književne kritike, približujući nam svakodnevicu melankolika, dok festivalski dan završavamo čarobnim putovanjem Iranom i putopisom Hrvoja Rupčića „U zemlji plemenitih ljudi“, koji ne silazi s top ljestvica najčitanijih knjiga o putovanjima.


U srijedu, 30. lipnja, predstavljamo prvi domaći pandemijski roman, naš novitet „Sami“ Marinka Koščeca, jednu dekameronovsku zagrebačku večer za koju je „kriv“ Jonathan Franzen u romanu „Drugi zakon termodinamike“ Drage Glamuzine, a za kraj drugog dana pripremili smo pjesničku poslasticu – naši pjesnici i pjesnikinje čitat će poeziju iz svojih novih zbirki.


Zadnjeg zagrebačkog festivalskog dana, u četvrtak, 1. srpnja, predstavljamo „Puding od vanilije“, novu knjigu beskompromisne Vedrane Rudan, u kojoj još direktnije i preciznije tranšira hrvatsku stvarnost te roman „Putujuće kazalište“ Zorana Ferića, kompleksnu obiteljsku sagu, kroz koju je ispričana hrvatska i domaća povijest dvadesetog stoljeća.

 

Program:

Utorak, 29. lipnja
 

19 h

Marina Šur Puhlovski: „Zbogom djevojčice“
sudjeluju: Jadranka Pintarić, Lada Žigo


20 h
Jadranka Pintarić: „Dobro sam i ostale laži“

sudjeluju: Igor Mandić, Ivana Kekin, Irena Španić


21 h
Hrvoje Rupčić: „U zemlji plemenitih ljudi“

sudjeluju: Josip Antić, Vedran Mlikota
+ koncert Bacchus - Khan


Srijeda 30. lipnja
19 h
Marinko Koščec: „Sami“
sudjeluju: Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Katarina Luketić


20 h
Drago Glamuzina: „Drugi zakon termodinamike“

sudjeluju Jagna Pogačnik i Roman Simić


21 h
Čitanje poezije

Sujeluju: Ivica Prtenjača, Marko Tomaš, Tomislav Domović, Irena Matijašević, Lana Derkač, Damir Radić, Mladen Blažević, Andrijana Kos Lajtman.
Moderira: Vladimir Šagadin


Četvrtak 1. srpnja
19 h
Vedrana Rudan: „Puding od vanilije“
sudjeluje: Aleksandar Stanković


20 h
Zoran Ferić: „Putujuće kazalište“

sudjeluju: Drago Glamuzina, Mira Muhoberac

 

Vidimo se na festivalu, proslavimo zajedno naš okrugli rođendan.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VBZ, KNJIGA