Hrvatska

VUKOVAR: Novoutemeljena Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Procesuiranja ratnih zločina, rješavanje pitanja granice i ratne štete, prioritetna su pitanja kojima će se baviti novoosnovana Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja (ZPHP).

Zajednicu su na osnivačkoj skupštini u subotu u Vukovaru osnovale županijske zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Na Skupštini je proglašena Opća deklaracija o pravima i legitimnim očekivanjima hrvatskih povratnika, izvijestili su u nedjelju iz Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja.

Riječ je o dokumentu kojim Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja potiče sve mjerodavne institucije i hrvatsku Vladu na dosljednu primjenu i provedbu potpisanih međunarodnih ugovora između SRJ i RH te Sporazuma o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, kojima su regulirana prava na naknadu pretrpljene ratne štete svima koji su tu štetu pretrpjeli.

Pri tome se pozivaju i na Odluku Upravnog vijeća Kompenzacijske komisije Ujedinjenih naroda od 24. siječnja 1992. koji se odnosi na istovjetnu ratnu štetu procijenjenu u iračko-kuvajtskom ratu.

Prva konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja apelira na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da bez odlaganja započne pregovore sa susjedima, osobito s Republikom Srbijom o pitanjima granične crte, uzimajući kao temelj Zaključak Badinterove komisije iz 1991.godine.

Također se ističe nužnim bez odlaganja intenzivirati napore na traženju nestalih osoba iz Domovinskog rata te pokrenuti istražne radnje i kaznene postupke protiv počinitelja svih oblika ratnih zločina jer ratni zločini ne zastarijevaju a počinitelji ne smiju ostati nekažnjeni.

Za predsjednika Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja izabran je Ivica Klem, navodi se, među ostalim, u priopćenju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ponudavlje, vukovar, vojvođanski hrvati