Regija

KORONAVIRUS: Srbija premašila pet milijuna datih doza cjepiva, počelo ukidanje restriktivnih mjera

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbija je u četvrtak premašila pet milijuna datih doza cjepiva protiv covida 19 i na snagu su stupile relaksirajuće epidemiološke mjere kojima se ukida ograničenje radnog vremena, dopuštaju sportske manifestacije i masovni skupovi uz ograničen broj publike i sudionika.

Veleposlanici država članica Europske unije dogovorili su se u srijedu da se zbog povoljne epidemiološke situacije Srbija, uz Sjedinjene Države, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tajvan, stavi na popis sigurnih zemalja iz kojih se može putovati u EU.

Srbijanske zdravstvene vlasti objavile su da je od početka imunizaacije 24. prosinca 2020. zaključno s 16. lipnja dato ukupno 5.029.548 doza cjepiva protiv corona virusa - od toga su 2.668.973 osobe primle prvu dozu, a docijepljeno ih je 2.360.575.

Postotak ukupno cijepljenih je oko 44,3 %, dok je 40,07 posto stanovnika primilo obje doze, a u kampanji prednjači Beograd s više od polovice - 52,2 posto, cijepljenih građana.

U četvrtak je počela i isplata po 3.000 dinara (oko 25 eura) svim građanima koji su cjepivo primili do 31. svibnja, jedna od mjera kojim država potiče kampanju cijepljenja.

Odluku Kriznog stožera o popuštanju epidemioloških mjera na državnoj razini prati i uredba kojom se dopuštenje ulaska u Srbiju stranim turistima s kruzera koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigenski test.

To važan je korak prema oporavku cjelokupnog gospodarstva i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, ocijenila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Udruga organizatora festivala priopćila je da je od vlasti dobila suglasnost za održavanje festivala pod uvjetom da posjetitelji imaju potvrdu o cijepljenju, antitijela nakon preboljenja covida 19 ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Dopuštenja su među prvima dobili lipanjski festival Arsenal u Kragujevcu i novosadski Exit u srpnju, koji ove godine obilježava dva desetljeća postojanja, a organizatori najavljuju spekatakl uz brojne zvjezde svjetske glazbene scene.

Dozvole očekuju i festivali u kolovozu - Lovfest i Beerr fest u Beogradu i te za jazz festival Nishvil u Nišu. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, pandemija