Hrvatska

BURNO 'U MREŽI PRVOG': Kekin - Nismo mogli tražiti potpis pacijenta da pristane na liječenje. Filipović - Kršiti zakon ne može biti pošteno. Prvi potez je bilo imenovanje bez javnog natječaja i kršenje zakona

FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

Gradska skupština Grada Zagreba održat će konstituirajuću sjednicu. Kakva će biti njezina uloga, ali i suradnja platforme Možemo sa SDP-om? Je li zagrebački gradonačelnik prekršio obećanje i doveo se u sukob interesa imenovanjem vodstva Holdinga bez prijedloga Skupštine?

Na pitanje kakve će biti uloga Skupštine, Kekin je rekla da su oni dosad pokazali da su kvalitetna oporba i da im je ovo prva prilika da pokažu kako je to kada je u poziciji netko tko je kvalitetan i tko će uvažavati oporbu i njezine prijedloge ako budu kvalitetni i na korist građana.

- Očekujemo da Skupština bude mjesto argumentirane rasprave, gdje ćemo sučeljavati naša viđenja i rješenja i kroz to pronalaziti ono što je najbolje, istaknula je. 

Osvrnula se i na prve poteze gradonačelnika.

- Ti prvi potezi govore kakvu nam je situaciju ostavila bivša vlast u Zagrebu, uključujući gospodina Filipovića i njegovu stranku koji su bili u koaliciji s gospodinom Bandićem. Situacija je bila takva da smo morali djelovati krizno i hitno, pri čemu smo djelovali pošteno. Imenovali smo manjinu i Upravnog i Nadzornog odbora kako bi se na javnim natječajima izabrala većina, ali da se kriza počne sanirati i da se može krenuti u restrukturiranje Holdinga.

Filipović se nije s njom složio.

- Kršiti zakon ne može biti pošteno, rekao je. Od gradonačelnika smo slušali u kampanji da će uvesti novi model upravljanja Zagrebom, a dobili smo kršenje zakona i zapošljavanje bez javnih natječaja. Govorio je i da će se sve raditi u oslanjanju na vlastite kapacitete, a prvi potez je angažiranje vanjskih stručnjaka. Iznenađuje me da su imenovani članovi prihvatili to imenovanje uz kršenje zakonskih odredbi, istaknuo je.

Kekin mu je odgovorila da ništa od navoda koje je iznio nije točno.

- Mi smo u predizbornoj kampanji govorili da ćemo angažirati vanjske stručnjake. Mi smo imali savjet neovisnih stručnjaka koji su pomagali u kreiranju naših politika i kako ćemo ih provoditi. Moralo se hitno djelovati jer je situacija to tražila. Dvjesto tisuća glasova koje je dobio Tomislav Tomašević, garantira nam povjerenje građana koji očekuju da preuzmemo stvari u svoje ruke. Filipović je rekao kako bi bilo dobro kod imenovanih članova Uprave, s obzirom na to da su već bili u Holdingu, dobiti informacije jesu li dobili otpremnine kad su odlazili iz Holdinga.

- Sadašnji predsjednik Uprave tužio je Holding i izgubio sporove. Bilo bi dobro vidjeti ima li novih sporova jer ako ima, onda je to veliki problem da imate predsjednika Uprave koji eventualno ima neke nove sporove sa Zagrebačkim holdingom. To su bitne informacije koje su trebale doći do skupštinskih zastupnika, a one nisu došle, rekao je.

- Što se tiče izvršnih funkcija gradskih poduzeća, nema nikakvih podjela. Ne dijele se fotelje, ljudi će se birati na javnim natječajima, rekla je Kekin dodajući da njima trebaju stručnjaci čija je stranačka opredijeljenost krajnje nebitna.

Gledaj što netko radi, a nemoj slušati što govori, rekao je Filipović. Prvi potez je bilo imenovanje bez javnog natječaja i kršenje zakona. To su činjenice i nikakvo fantaziranje. Dvjesto tisuća glasova nikome ne daje za pravo da krši zakon i nije se dobro nabacivati kojekakvim riječima prema HDZ-u. Vaš prvi potez je kršenje zakona.

- Ostavljen nam je grad na aparatima. Nismo mogli tražiti potpis pacijenta da pristane na liječenje. Hitni potez je donesen i vrijeme će pokazati da je on bio dobar, zaključila je Kekin prenosi HRT..

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MOŽEMO, HDZ, DAVOR FILIPOVIĆ, IVANA KEKIN