Scena

NAGRADA: Zdenka Kovačiček, mačka s devet glazbenih života, je nagrađena Porinom za životno djelo

Piše: PolitikaPlus

Prva dama jazz rocka osvojila svoj drugi Porin • Nagrada dolazi nakon izlaska singla "Nova ja" s hvaljenog albuma "Konstatacija jedne mačke"
 

Zdenka Kovačiček je osvojila Porin za životno djelo na 28. dodjeli najznačajnije glazbene nagrade u Hrvatskoj. Je li nagrada zaslužena? Itekako, tu nema polemike. Je li neočekivana? Nikako. Ipak je riječ o divi koja je u više od 60 godina umjetničkog staža bila značajni akter glazbenih inovacija u Hrvatskoj, koja je uvijek bila ispred svog vremena i divi koja nas je svojom elegantno zapakiranom provokacijom poticala na razmišljanje. U svakom slučaju, Zdenka za sva svoja postignuća u glazbenoj karijeri zaslužuje ne samo jedan kipić, već cijeli šleper pun nagrada.

Koliko je Zdenka velika, pokazala je svojim skromnim govorom na dodjeli nagrada. "Dobit ću tremu. Stvarno sam uzbuđena, počašćena i jako sretna. Najviše zbog toga što je Porin ipak došao na vrijeme", izjavila je Zdenka, istaknuvši kako ne želi dobivati posthumne nagrade.

Kraljica jazza, bluesa i rocka u Hrvata nije se ustručavala biti beskompromisna, kao što je i bila u cijeloj svojoj karijeri: "Glazba je bila moj posao, strast i život, ali bilo je i nekih problema pa se znalo dogoditi da nisu znali u koju bi me ladicu smjestili, u koji file, pa su me koji put i prešutjeli", izjavila je Zdenka koja nikada nije bila ovisna o trendovima i koja je uvijek slijedila svoj put.

Na tom svom glazbenom putu susretala je glazbene vizionare s kojima je stvarala glazbu koja će ih nadživjeti, stoga se Zdenka zahvalila i njima. Od svojih najdražih suradnika spomenula je Miljenka Prohasku koji joj je otvorio vrata jazza, a zahvalila se i Tomasu Krkaču, zahvaljujući kojem je na BOOM festivalu 1973. izvela "Klik temu br. 1" uz koju je doživjela ekstazu na pozornici. Istaknula je i suradnju s Daliborom Paulikom, s kojim je kreirala prvi domaći album na engleskom jeziku "Love is a Game".

Osim njima, Zdenka je svoju zahvalu uputila i Vladimiru Delaču, s kojim je snimila prvi funk i rap na ovim prostorima, kako tvrdi Zdenka. Delač je zaslužan i za glazbu Zdenkinog velikog hita "Elektra", pjesme koju je prepoznao pokojni dizajnerski velikan Karl Lagerfeld i iskoristio na modnoj reviji Chanela. Dotaknula se i pjesme "Frka" koju je napisala Slavica Maras, a koju su svojom verzijom oživjeli Nipplepeople. Kada je spomenula kako je "Frka" prikupila više od 12 milijuna pregleda na YouTubeu, Zdenka je dobila ovacije od publike. 

Posebnu zahvalu uputila je i Marku Tomasoviću. "On je prepoznao moj senzibilitet. Napisao je puno lijepih pjesama, puno hitova kao i moju najznačajniju "Žena za sva vremena". Nadam se da će me pamtiti po ženi za sva vremena, a ne po guzici", zaključila je neponovljiva i nezaustavljiva Zdenka koja će od sada u krevetu spavati s dva kipića, kako se našalio Dražen Ilinčić, aludirajući na Zdenkinu izjavu iz 2002. godine kada je osvojila svoj prvi Porin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDANKA KOVAČIČEK, PORIN