Svijet

NJEMCI NAZADOVOLJNI: Maas za ukidanje veta u vanjskoj politici EU-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je u ponedjeljak da bi Europska unija trebala ukinuti pravo veta u vanjskoj politici jer si ne smije dopustiti da bude "taoc".

Nekoliko dana ranije je niže rangirani dužnosnik eksplicitno kritizirao Mađarsku, što je refleksija rastuće frustracije u Berlinu činjenicom da pojedinačne članice EU-a mogu blokirati vanjskopolitičku odluku koju podržavaju gotovo sve ostale članice.

"Ne možemo dopustiti da nas drže taocima ljudi koji se svojim vetom kockaju s europskom vanjskom politikom", rekao je Maas na konferenciji njemačkih veleposlanika u Berlinu.

"Ako to činite, prije ili kasnije, ugrožavate kohezivnost Europe. Veto se mora ukinuti, čak iako to znači da možemo biti preglasani", dodao je.

Maasova je izjava prilično neuobičajena jer je Njemačka, svjesna svoje ekonomske i političke težine unutar EU-a, inače suzdržanija kako ne bi izgledala predominantno.

Mađarska je u travnju blokirala usvajanje europske osude novog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, čime je blokirala djelovanje EU-a.

Prošloga je mjeseca Budimpešta pak odbila ratificirati trgovinski sporazum EU-a s afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama, te je također odbila podržati zahtjev EU-a za postizanjem primirja između Izraela i Hamasa.

Pod nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom Mađarska se približila Kini, a nedavno je pristala na otvaranje elitnog kineskog sveučilišta u Budimpešti, protiv čega je prosvjedovala opozicija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, EU