Hrvatska

Epidemiologinja HZJZ-a Kurečić Filipović: Neke odluke donijet će se u srijedu, s mjerama bi se krenulo za vikend

Piše: PolitikaPlus

Razgovori idu u smjeru da se krene s popuštanjem mjera u određenim sektorima. Prvo idu odluke, a onda će ići epidemiološke preporuke. Neke odluke donijet će se već ovu srijedu pa bi se eventualno s mjerama krenulo već ovaj vikend, što je ranije od planiranog, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u emisiji "Studio 4".

Epidemiologinja je rekla kako će se razmatrati prijedlog o produžetku rada ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Ide se i za postupnim otvaranjem ugostiteljskih objekata, ne samo terasa, već i rada u zatvorenom uz epidemiološke mjere, rekla je.

Svjesni smo da ljude moramo potaknuti na veće procijepljivanje, ali svjesni smo i zamora ljudi. Treba ići na uravnotežene modele, pritom ne zanemarujući sigurnost ljudi i epidemiološku situaciju, dodaje.

Kurečić Filipović je kazala kako se zasad ne razmišlja o ukidanju maski.

Maske još uvijek nisu nešto što je na stolu za razgovor jer smatramo da je broj cijepljenih premalen da bi se mogli aktivno upuštati u neke odluke što se tiče njihova nošenja. Vjerujemo da se ovo kreće u dobrom smjeru i da ćemo procjepljivanjem značajnog broja ljudi, plus oni koji su preboljeli, doći do tog trenutka da ćemo s većom sigurnošću moći govoriti o ukidanju maski. Ali, u određenim okruženjima za određene kategorije stanovništva maske će ostati prisutne. Ići će se postupnim popuštanjem, poručila je.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus, mjere