Turizam

TURIZAM: Interes za Hrvatsku raste, ali gosti će stizati u zadnji čas

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mnogim turističkim domaćinima broj rezervacija za ovo ljeto i dalje je minimalan, neki privatni iznajmljivači žale se čak da još nemaju ni jednu, ali to je, s obzirom na epidemiološku situaciju i kod nas i u Europi, bio i očekivani svibanjski scenarij.

S rezervacijom ljetovanja i dalje malo tko žuri. Štoviše, u drugoj pandemijskoj godini zaredom one bi mogle stizati i ekstremno kasno. Lani su se mnogi najavljivali tjedan dana prije odmora, a sada će, pokazuju neke analize, domaćini biti suočeni s rezervacijama i samo dva-tri dana prije dolaska.

No, najvažnije je da gosti na kraju dođu, a oko toga, kako se čini, nema previše dilema. Ključna brojka pada, novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene.

U Velikoj Britaniji se to u ponedjeljak, kad je stupio na snagu novi režim putovanja u inozemstvo, još nije dogodilo. Hrvatska je s drugim mediteranskim zemljama ostala na žutoj listi, pa Britanci nakon povratka trebaju u karantenu i barem dva negativna testa.

Ni u Njemačkoj, koja nam daje najviše gostiju, Hrvatska još nije ušla u zeleno. Naša je zemlja trenutačno “visokorizična”, ali otprije deset dana Nijemci se vraćaju s odmora kod nas bez karantene ako imaju potvrdu da su ili cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19. Ako se, pak, nastavi sadašnja dinamika smanjenja broja novih infekcija, Hrvatska bi se iz visokorizične zone u rizičnu mogla preseliti do kraja ovog mjeseca.

Sličan scenarij vrijedi i za Austriju, gdje je Hrvatska na listi visokorizičnih do 31. svibnja. Jadranski domaćini mogu računati i na Slovence ako korona-brojke nastave padati. Ublažavanje režima putovanja prema Hrvatskoj očekuje se i u Češkoj, gdje je Hrvatska trenutačno u tamnocrvenoj zoni pa povratnici moraju u karantenu.

Domaćini u Hrvatskoj mogu računati i s gostima iz Poljske, čiji državljani na povratku iz Hrvatske ne moraju u karantenu ako su cijepljeni ili imaju negativan test. Gosti iz susjedne Mađarske također najavljuju dolazak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, hrvatska, turizam