Mojbiz

ANDREJ Plenković nakon GSV-a: Idemo s prijedlogom neradne nedjelje, to je u duhu naše tradicije i kulture

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 235. tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Raspravljalo se o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU smjernicama za regionalne potpore

Održali smo zaista sadržajnu sjednicu GSV-a. Raspravili smo tri važne teme važne za hrvatsko društvo, važne za gospodarstvo, važno za radnike. Ministar Aladrović i ja dali smo izvješće o socijalnom summitu u Portu o europskom stupu socijalnih prava gdje smo svim partnerima predstavili napore Hrvatske u ovoj krizi bez presedana, rekao je Plenković.  Hrvatska je u proteklih 15 mjeseci pravodobnim, snažnim i čvrstim angažmanom, naglašavam ovdje nezaobilaznu i nezamijenjivu ulogu države, očuvala radna mjesta. Za plaće radnika izvojili smo 10,5 milijardi kuna, za 680.000 radnika, za 120.000 poslodavaca, i to je omogućilo da premostimo krizu i da ukupni broj osiguranika bude veći nego 2020. i čak 2019. godini, naglasio je Plenković.

Svi zajedno u kontekstu jenjavanja pandemije i smanjenja broja zaraženih, ubrzanoj dinamici procjepljivanja mislim da ćemo se sve više vraćati u uobičajeni način gospodarskih i društvenih aktivnosti. To treba omogućiti tranziciju iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta. Na tom tragu bit će nam od ključne pomoći i Nacionalni plan oporavka i otpornosti za koji smo dobili u subotu formalnu potvrdu EK da je podnesen. Slijedi oko 2 mjeseca konzultacija da se cijeli dokument usuglasi i da na jesen dobijemo avans od 13% tih sredstava i potom kreće provedba tih projekata. Što se tiče ostalih aktivnosti ministar Aladrović je Vladi predstaviti izvješće o socijalnom summitu i predložiti akcijski plan u kojem želimo vidjeti kvalitetnu suradnju i sa sindkatima i sa poslodavcima, rekao je Plenković.

Druga tema bila je pitanje smjernica za regionalne državne potpore na temelju dokumenta Komisije. Hrvatska je bila podijeljena na dvije regije, kontinentalnu i jadransku. Potpore su bile za sve jednake. Napravili smo novu statističku kartu Hrvatske, podijeljena je na jadransku, panonsku Hrvatsku, sjever Hrvatske te na grad Zagreb. U panonskoj Hrvatskoj potpore idu s 25 posto na 50, u sjevernoj Hrvatskoj isto, u jadranskoj na 40, u gradu Zagrebu s 25 na 35. Sve regije su dobitnici, koristi za ulagače će biti veće. Ovaj intenzitet se za 10 posto diže kada je riječ o srednjim i malim poduzetnicima. Slično je na natječajima po energetskoj učinkovitosti - kazao je Plenković.
 
Treća tema - Zakon o trgovini. Tri su temeljna načela: Zakon o trgovni bude reguliran na način da se načelno zabrani rad nedjeljom no da se omogući rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini. Time vodimo računa o Hrvatskoj kao o turističkoj zemlji, o gospodarsku, a dijelom i o potrošačkim navikama te ostvarujemo u znantno većoj mjeri ravnotežu između poslovnog i privatnog. obiteljskog života. Smatramo da je ovo u duhu naše tradicije i kulture i koji je dobar za nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj i zato idemo s ovim prijedlogom, istaknuo je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gsv, zakon o trgovini, andrej plenković