Hrvatska

Gordan Grlić Radman: Izložba "Hrvatska svijetu" mogla bi se organizirati u diplomatskim misijama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Fantastična izložba "Hrvatska svijetu" predstavlja ono najbolje čime je pridonijela svijetu i bilo bi dobro da se predstavlja po diplomatskim misijama u inozemstvu i pomogne rušiti stereotipe, rekao je u petak šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar je predvodio diplomate akreditirane u Hrvatskoj pri obilasku izložbe u čast 38 velikana vezanih uz Hrvatsku koji su svojim radom ostavili dubok trag na cijelo čovječanstvo, a na čemu je u njihovo ime zahvalio doajen diplomatskog zbora, apostolski nuncij Giorgio Lingua.  

"Kako bi izložba bila vidljivija bilo bi dobro da se primjerice predstavi u Budimpešti, Berlinu, Rimu", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima nakon obilaska izložbe u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu. 

To bi pomoglo razbijanju stereotipa o Hrvatskoj koju često vide kao zemlju sportaša, nogometaša, najljepšeg mora, prirode i slično.  

Bila je to prigoda da se diplomati upoznaju s mnogim stvarima kojima se svakodnevno koriste, a i ne znaju tko je pridonio njihovu stvaranju, rekao je nadbiskup Lingua. 

"Ovo je dobra prigoda se vidi koliko su Hrvati  pridonijeti razvoju u mnogim područjima u svijetu", naglasio je.

"Izložba uvodi u neslućeno bogatstvo hrvatske kulturne baštine", posvećena je "izvanserijskim umovima", koji su za Hrvatsku vezani bilo rođenjem, obrazovanjem ili  djelovanjem, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Naglasio je da je tih 38 pojedinaca i četiri organizacije koje su predstavljene na izložbi posvećene pojedincima koji su svojim radom utjecali na globalne procese, mijenjali svijet ili utjecali na globalnu povijest poput izumitelja Nikole Tesle koji je u postavu predstavljen kao čovjek "koji je otkrio 20. stoljeće", ili dvojice nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga te primjerice "oca forenzike" Ivana Vučetića.

Apostolski nuncij izrazio je zadovoljstvo što im se razgledom izložbe pružila prilika "da vide svijet očima Hrvata". 

Posebno je radostan što je ovakav grupni posjet omogućio da opet 'prodišu' nakon popuštanja mjera u pandemiji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Gordan Grlić Radman, izložba u MSU