Hrvatska

PLENKOVIĆ: Milanović prodaje boze, u tome mu se pridružila i Đurđević

Ja sve pozivam da pročitaju njen program, osobito stranice od 6 do 9, pa da vide da nas netko danas...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je ponovno ustvrdio da predsjednik Republike "prodaje boze" u polemici vezanoj uz izbor predsjednika Vrhovnoga suda te poručio da HDZ nema "svog kandidata" za to mjesto.

"Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze i vidim da mu se u tome počela pridruživati i njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda", rekao je premijer odgovarajući u Rijeci na pitanja novinara vezana uz izbor predsjednika Vrhovnoga suda, posebno kandidatkinje Zlate Đurđević koju podržava Milanović, a HDZ najavljuje da će u Saboru glasati protiv nje.

Plenković je ponovio stav HDZ-a da se ona sama diskvalificirala kandidiravši se u protuzakonitoj proceduri, što je potvrdio i Ustavni sud, a naglasio je i da se ne slažu s njezinim programom s obzirom na to, kako je istaknuo, da se zalaže za to da se suci biraju u Saboru, odnosno da ih bira politika.

To da suce bira Hrvatski sabor - znate koliko bi to bilo godina nazad, više od 30, naglasio je Plenković, podsjetivši na pristupne pregovore o ulasku Hrvatske u EU te dodao kako uopće ne može vjerovati da se takva ideja pojavila.  Ja sve pozivam da pročitaju njen program, osobito stranice od 6 do 9, pa da vide da nas netko danas, 2021., očito uz njegovu potporu, želi vratiti u vrijeme kada je Sabor, dakle politika, birala suce. To je teza. I ta teza se prožima kroz cijeli tekst, rekao je Plenković danas u Rijeci.

"Cijelo vrijeme smo obasuti kao javnost lažnim tezama da mi imamo nekog svog kandidata. Ne. Kandidat će biti onaj koji će proći zakonitu proceduru, kojeg će predsjednik predložiti, a Hrvatski sabor izabrati temeljem njegovih kvaliteta i stručnosti. Ali ne netko tko ne poštuje pravni poredak i netko koga predsjednik forsira u nezakonitoj proceduri, taj neće biti sigurno", dodao je.

Politika HDZ-a nije da mi želimo imenovati suce, naglasio je Plenković. "Milanović želi meni sugerirati – 'je, pa to ti je dobro, evo HDZ može imenovati suce'. Ja kažem – 'ne, ne, ne, stani, ti si možda spavao za vrijeme ulaska u EU'. Mi znamo što su današnje vrijednosti, što je neovisno sudstvo, mi želimo da suce ne bira politika", poručio je.

Odbacio je pritom i tezu da HDZ želi utjecati na izbor predsjednika Vrhovnoga suda, a s obzirom na to da je na tome sudu predmet u kojem se HDZ-u sudi u slučaju Fimi medija, podsjetio da predsjednik Vrhovnog suda ne sudi, ne dodjeljuje predmete i ne utječe na supstancu bilo kojeg predmeta.

Cilj je do kraja lipnja procijepiti 55 posto odrasle populacije

Govoreći o epidemiji koronavirusa, premijer je ocijenio da je Hrvatska uspjela pronaći balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja i koliko toliko normalnog života te rekao da je tome velik doprinos dala i osobna odgovornost svakog građana.

Sada se nalazimo u situaciji da smo kao Vlada osigurali dovoljne količine cjepiva da se dnevno procjepljivanje ubrzava i želimo ostvariti naš cilj da se do 30. lipnja procijepi između 50 i 55 posto odrasle populacije, istaknuo je.

"To je to otprilike 1,65 milijun ljudi i ja vjerujem da idemo jako dobro, da ćemo za dva do tri dana već proći milijun procijepljenih sugrađana i da sa ovakvom dinamikom dostave cjepiva možemo osigurati baš takvo procjepljivanje", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ