Hrvatska

'NOVE DEMAGOGIJE': Milanović poručio HDZ-u da bi se trebao izuzeti u odlučivanju o Z. Đurđević

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak poslijepodne da program nije razlog da se odbija kandidatura Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, te da bi se HDZ po njemu trebao izuzeti iz odlučivanje o tome jer je zbog presude stranci u sukobu interesa.

Milanović smatra da njezin program nitko nije pročitao te da je ozbiljniji je i pismenije nego što je Plenković ikad napisao, ali da to nije presudno za izbor. Plenković će sutra izmisliti nešto drugo, ustvrdio je Milanović nakon prijema u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustroja Druge gardijske brigade "Gromovi“.

Po Milanoviću, sadržaj programa Zlate Đurđević, do kojeg je došlo jer je ona vrijedna i metodična, tako je detaljan kao da formira Vladu. Nije si mogla dopustiti da na javni poziv da samo svoje ime i karijeru, iako je njezina karijera dovoljna da budem uvjeren da je dorasla poslu predsjednice Vrhovnog suda, kazao je.

Premijer Plenković rekao je jučer da Đurđević neće dobit potporu saborske većine i zbog "populističko-političkog programa" koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce te podsjetio i da je u (prvom)  postupku kandidiranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri, odnosno nije se javila na javni poziv.

Predsjednik Milanović istaknuo je danas kako očekuje da predsjednica Vrhovnog suda bude stroga, da ima jake kriterije, te da - ako je potrebno - pokrene disciplinski postupak što nikad nismo vidjeli.

Ako je jedan "potpuno neiskusan i nekalibriran političar" kao Plenković mogao postati ovako „famozan i sjajan premijer“, onda gospođa Đurđević može raditi jedan posao koji je ipak manje složen od predsjednika Vlade, izjavio je predsjednik Milanović.

Odbacio je da je to "stvar koalicije", te da je infantilno gledati na to kao na pokušaj razbijanja koalicije.

Nemam tu namjeru ni te mogućnosti. Koalicija koja se drži o babinom zubu nije nastala na točki izbora predsjednika Vrhovnog suda, kazao je Milanović i upitao po čemu bi „ona smetala Pupovcu ili Radinu“.

HDZ bi se trebao izuzeti od glasanja o predsjedniku Vrhovnog suda jer ta stranka ima predmet pred Vrhovnim sudom. U onoj mjeri u kojoj će predsjednik Suda imati minimalni utjecaj na taj predmet, HDZ je u sukobu interesa, kazao je Milanović. 

O sudbini aktualnog javnog poziva, i hoće li doći do trećeg poziva za izbor predsjednika Vrhovnog suda, Milanović je kazao da bi trebalo pričekati. „Ja sam predložio kandidatkinju, vidjet ćemo sve zastupnike“, rekao je.

Milanović je danas ustvrdio da se Andrej Plenković počeo baviti opozivom Predsjednika.

Premijer Plenković jučer je kazao da je primio izvješće iz Albanije, gdje "Milanovićev prijatelj Rama" pokreće inicijativu o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Meti jer se umiješao u izbornu utakmicu i poticao na govor mržnje i nasilje.

Krenuo se baviti albanskim primjerom opoziva predsjednika, umjesto da nazove Ramu i čestita mu, kao i većina europskih lidera. Usput, albanski predsjednik je biran u parlamentu, a ja glasovima hrvatskih ljudi, kazao je Milanović i zaključio: Neka pazi da se njemu to ne dogodi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, hdz