Hrvatska

BEROŠ: Vijest o ostavci ravnatelja me nije iznenadila, ova priča mora dobiti epilog što prije

Piše: PolitikaPlus/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš  cijepio je građane u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Naglasio je važnost cijepljenja te komentirao događaje u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.

“Zadovoljstvo mi je što mogu naglasiti da epidemiološka situacija u RH postaje sve bolja – sve je više cijepljenih, a sve manje novozaraženih. Danas smo pali s brojem hospitaliziranih ispod 200. Sve to na neki način daje naznake da bi epidemija u ovom trenutku mogla jenjavati, ali to nas ne smije prevariti, oprezni moramo biti i daljeOno što želim nadalje reći da smo prošli tjedan dosegnuli rekorde u cijepljenu. Aplicirali smo preko milijun doza cjepiva, obaramo rekorde na tjednoj bazi. Prošlotjedni rekord je bio preko 53.000 cijepljenih u jednom danu. Tako smo došli do svakog četvrtog punoljetnog građana, a cilj nam je unaprijediti i dinamizirati taj proces”, rekao je Beroš.

Zahvalio je i svim liječnicima obiteljske medicine.

- U početku cijeljenja bilo je problema, jer se termini nisu otvarali profuturo jer nisu bile poznate količine cijepljenja, no danas su doze cjepiva osigurane i liječnici mogu lakše naručivati. Postoji i besplatni broj telefona, brojevi telefona svih zavoda za javno zdravstvo, kao i platforma CijepiSe. Osigurano je dovoljno cjepiva za sve građane, to je najbrži put ka vraćanju normalnom životu. Epidemiološka situacija je u poboljšanju, ali ne takva da se možemo u potpunosti opustiti. Nitko unaprijed ne može reći što će biti. Opuštanja nema, virus ne prašta naše pogreške i krive korake, kazao je. 

U vezi cijepljenja djece rekao je da će struka odlučiti što i kako s tom populacijom.

Naglasio je da su osigurane dovoljne količine cjepiva za sve. 

- Cijepljenje nema alternativu, ili želimo povratak u život kakav je bio prije, ili ne želimo, rekao je i naglasio da je ključno koliko ćemo se procijepiti. Uvjeren je da će do 30. lipnja biti dosegnuto 50 %-55 % populacije.

O situaciji u KBC-u Sestre milosrdnice

Komentirao je ostavku v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dr. Marija Zovaka. Kazao je da će napraviti sve kako bi se situacija razriješila. 

Neću dozvoliti da pacijenti trpe nikakve interne probleme u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je.

Vijest o ostavci ga nije iznenadila, rekao je i objasnio da slijedi postupanje Upravnog vijeća, u čijoj je ingerenciji biranje novog vršitelja dužnosti ravnatelja do odabira ravnatelja nakon završenog natječaja. Sjednica je sazvana za sutra.

- Ova priča mora dobiti epilog što prije, kazao je.

Naglasio je da je ključan problem nedostatak radiologa. Očekuje izvješće unutarnjeg nadzora, izvješće povjerenstva koje postupa po prijavama. Intervenirat će u trenutku kada se procijeni da je narušeno pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima.  Ministar ne određuje i ne bira ravnatelje, to radi upravo vijeće, a ja ga kao ministar potvrđujem ili odbijam, rekao je. 

Ako se netko žali na članove povjerenstva, oni se mogu mijenjati, u svrhu adekvatnog rješavanja problema. Nije relevantan moj odnos s Dijanom Zadravec, kazao je. 

Optimističan je u vezi rješavanja problema radiologa, a ako Upravno vijeće to ne može razriješiti, onda će intervenirati i raspuštanjem Upravnog vijeća i formiranjem novog.Ovo je Upravno vijeće prošlog tjedna dalo vrlo konkretne korake u smislu rješavanja problema s radiolozima u Klinici za tumore, rekao je. 

Zatražio je da u vezi mogućih financijskih malverzacija institucije odrade svoj posao. Prijave za mobbing nisu dobrodošle, zato je osnovano povjerenstvo koje će razriješiti tu problematiku, komentirao je 16 pristiglih prijava za mobbing zaposlenih na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Sestre milosrdnice od strane predstojnice Dijane Zadravec.

Kazao je da se nada da su te prijave utemeljene, ali da ne može o tome suditi. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kbc sestre milosrdnice, ZDRASTVO, VILI BEROŠ