Hrvatska

BEROŠ: Budno pratim zbivanja u Vinogradskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu da budno prati zbivanja u Vinogradskoj bolnici te da se međusobnim optužbama za financijske malverzacije u toj bolnici bave institucije među kojima nije njegovo ministarstvo.

"Određeno postupanje nadležnih institucija je u tijeku. Sve u okviru institucionalnog rješavanja problema", odgovorio je Beroš upitan za međusobne optužbe za financijske malverzacije i krađu materijala na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, na čijem je čelu  Dijana Zadravec.

Nadležne institucije provest će istrage i dati pravorijek a Ministarstvo zdravstva nema mogućnost evaluacije financijskih elemenata poslovanja bolnice, već policija i druge institucije", rekao je Beroš novinarima na Zagrebačkom velesajmu gdje je dao potporu kampanji cijepljenja građana protiv covida. 

Kaže kako bi nedostatak radiologa i aparata u KBC-u Sestre milosrdnice trebaoi riješiti ravnatelj, a ministarstvo će mu dati podršku.

"Budno pratim zbivanja u Vinogradskoj i po potrebi ću reagirati, no u ovom trenutku ravnatelj je dao određene ideje Upravnom vijeću i čekam, ali nećemo predugo čekati da se to realizira", rekao je Beroš upitan za sukob i međusobne optužbe između predstojnice Zadravec i dijela zaposlenika na njezinom zavodu.

Zadravec se, uz ostalo, zalaže za zakonsku regulaciju privatnog rada liječnika koji rade u javnim bolnicama, a ministar je danas priznao da neka pitanja u tom području tek treba urediti.

"Postoje određene stvari koje ni meni nisu potpuno logične - da li i šefovi pojedinih klinika mogu ujedno raditi i privatno. To je nešto što ostaje urediti", rekao je Beroš. Kaže kako privatni rad liječnika mora biti uređen i jasno odijeljeno privatno od javnozdravstvenog bez ikakvog preklapanja.

Upitan za tužbu koju je protiv njega najavila Zadravec nakon objave snimke telefonskog razgovora, u kojemu ona tvrdi da je natječaj za ravnatelja Vinogradsje bolnice koruptivan i poziva se na premijera te prijeti skandalom prije parlamentarnih izbora, Beroš je odgovorio kako je proces u tijeku ta da ga dosad nitko nije kontaktirao.

"Moja jasna poruka svima bila je da želim da se stvari odvijaju legalno i da smo odabrali put zakonitosti i adekvatnog biranja ravnatelja bolnice. Sve mora biti zakonito uz poštivanje procedure".   

Vezano uz inspekciju javnih nabava u Ministarstvu zdravstva, Beroš je odgovorio kako je institucije rade svoj posao te da bi davanje bilo kakvih iskaza dok traje postupanje bilo kazneno djelo. Rekao je kako on nije inicirao nove projekte već su to projekti od ranije te da ima jamstvo svojih službi da je sve rađeno sukladno proceduri i zakonu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vinogradska bolnica, vili beroš