Mojbiz

Plenković na socijalnom forumu: Nastavljamo s aktivnim zapošljavanjem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji u petak sudjeluje na Europskom socijalnom forumu u Portu, poručio je kako će njegova vlada nastaviti s aktivnom politikom u Hrvatskoj jer su joj radnici važni.

"Riječ je o važnoj temi, nakon četiri godine smo opet svi okupljeni oko socijalnih prava, oko zaštite radnika, socijalne uključenosti i dijaloga, jednakih šansi, mogućnosti da kroz načelo europske solidarnosti pomognemo našim radnicima diljem država članica. Da upravo kroz zajedničku suradnju očuvamo radna mjesta", izjavio je Plenković medijima po dolasku u dvoranu u Portu gdje se održava samit.

Portugal, koji od siječnja predsjeda Europskom unijom, domaćin je sastanka na kojem lideri 27 zemalja nastoje uvesti u praksu dokument nazvan "Europski stup socijalnih prava" usuglašen prije četiri godine.

Među 20 načela navedenih u dokumentu spominju se osposobljavanje i cjeloživotno učenje, rodna ravnopravnost, pravedne plaće te uključenost radnika u razgovore o načinu i uvjetima rada.

"Hrvatska je u tom pogledu u proteklih godinu i dva-tri mjeseca zaista učinila puno", tvrdi Plenković.

"Očuvali smo radna mjesta, stali uz hrvatske radnike, stali i uz poslodavce. Brojevi govore za sebe, danas imamo više osiguranika nego je to bilo prošle godine, a što je još važnije imamo ih više nego smo ih imali i 2019. godine", istaknuo je.

"Možemo izraziti zadovoljstvo da smo više od 10 milijardi investirali za plaće radnika, da smo osigurali sredstva za skraćeno radno vrijeme, za fiksne troškove a to znači da više od 120.000 poslodavaca moglo zadržati svoje radnike i isplaćivati plaće", dodao je.

Stanovnici Hrvatske, kao i drugih zemalja EU-a, osjećaju zdravstvene i gospodarske posljedice koronakrize. Tisuće radnika izgubilo je radna mjesta, a mnogi strahuju od siromaštva dok smrtonosni virus ne posustaje.

U Hrvatskoj stopa nezaposlenosti iznosi 9,3 posto, podatak je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

"Država je mnoge oslobodila i od plaćanja poreza i od doprinosa. Na tom tragu nastavit ćemo s aktivnom politikom zapošljavanja", napomenuo je hrvatski premijer. "Hrvatska pokazuje koliko su joj bitni radnici i zaposlenost", rekao je.

Portugalska socijalistička vlada je u siječnju kao prioritet svog predsjedanja koje istječe u lipnju navela jačanje socijalnih prava u Europi.

Europska komisija je u ožujku predstavila plan prema kojem bi broj siromašnih pao za 15 milijuna u EU do kraja 2030. godine. O tom planu se raspravlja u Portu.

"Danas uz puno partnerstvo sa socijalnim partnerima želimo dati doprinos europskoj raspravi o stupu socijalnih prava", rekao je Plenković koji popodne sudjeluje na panelu na tu temu.

Samit se održava tjedan dana nakon Međunarodnog praznika rada kada su radnici diljem Europe nanovo ukazali na težak položaj u kojem se nalaze.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, radnici, andrej plenković, zapošljavanje