Kontejneri su kupljeni od tvrtki Tehnix, Jedinstvo, Kova, Alu Forma i Sudić Metal, a mobilne kućice od turističkih kompanija Valamar, Laguna Novigrad, Arena Hospitality, Maistra, Plava laguna i Turist Hotel, navodi dnevnik.

U potresima koji su lani pogodili prvo u ožujku Zagreb, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.

Najboljim rješenjem za tu svrhu su se pokazali stambeni kontejneri i mobilne kućice kojih pak u hrvatskim Robnim zalihama nije bilo dovoljno kako bi se svi nastradali smjestili u njima.

Usto, dobar dio kontejnera iz Robnih zaliha već je bio raspoređen po domovima zdravlja i bolnicama na području cijele Hrvatske zbog pandemije koronavirusa i za potrebe trijaže.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nabavljena su 444 stambeno- sanitarna kontejnera sa sanitarnim čvorom i mini kuhinjom, 258 stambeno-uredska kontejnera, prazna, s grijalicom ili klima-uređajem te 20 stambeno-uredskih kontejnera s WC-om.

U ministarstvu navode da je do kraja travnja na korištenje obiteljima i raznim službama poput domova zdravlja, gradskih i općinskih ureda, škola… s područja Sisačko-moslavačke županije zahvaćenog potresom predano 736 kontejnera te 262 mobilne kućice.