Kultura

KNJIGE: Objavljena knjiga Nevia Šetića "Ostvarenje suvremene hrvatske države"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjigu povjesničara Nevia Šetića "Ostvarenje suvremene hrvatske države - Od pojave višestranačja 1989. do nastanka samostalne, međunarodno priznate  i teritorijalno cjelovite Republike Hrvatske" objavio zagrebački nakladnik Družba Braća hrvatskog zmaja.

U uvodnom poglavlju u kojem je napravljen kratki pregled hrvatske povijesti, autor naglašava kako imati svoju samostalnu državu i u njoj uređivati sveukupan život prema vlastitim potrebama, nazorima i mogućnostima, znači biti svoj na svome.

Hrvatski narod imao je tu veliku blagodat još u ranom srednjem vijeku, napominje Šetić i dodaje kako su tom samostalnom državom vladali najprije knezovi, a zatim kraljevi.

Knjiga "Ostvarenje suvremene hrvatske države - Od pojave višestranačja 1989. do nastanka samostalne, međunarodno priznate i teritorijalno cjelovite Republike Hrvatske" (484 str.) podijeljena je na osam dijelova - Socijalističke zemlje Europe do demokratskih promjena, Potresi i raspukline u društveno-političkom životu jugoslavenske socijalističke države, Osnivanje nekomunističkih stranaka u Hrvatskoj i njihova pobjeda u izborima 19990. godine, Korekcije Ustava SR Hrvatske u donošenje Ustava Republike Hrvatske, Izvanjski poticaji bunjenja hrvatskih Srba i neki od prvih iskaza pobunjeničkoga terora, Nastajanje samostalne i suverene hrvatske države, obrambeni rat i međunarodno priznanje, Oslobodilačke akcije Hrvatske vojske  i tijek uspostave teritorijalne cjelovitosti.

U prilozima su objavljeni dokumenti o stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nevio Šetić rođen je 1958. u mjestu Krmedu u općini Bale. Redoviti je profesor na Odsjeku za povijest pri Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Područje njegova znanstvenog interesa je hrvatska moderna i suvremena povijest. Posebno istražuje u području Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka razdoblje francuske uprave, proces hrvatske nacionalne integracije, modernizacije i demokratizacije te novovijeke veze hrvatskih zemalja (Istre i Dalmacije, Istre i Hrvatske i Slavonije...), kao i proces ostvarenja suvremene hrvatske države. Bio je u četiri mandata saborski zastupnik te državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Napoleon u Istri – Istra za francuske uprave 1805.-1813." i "O povezanosti Istre s ostalim hrvatskim zemljama".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjiga, nevia šestića