Regija

KORONAVIRUS: U BiH ispod tisuću novozaraženih i 80 umrlih

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Bosni i Hercegovini u utorak je ponovo potvrđeno manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je potvrda postupnog usporavanja epidemije u toj zemlji, no i dalje je veliki broj oboljelih od covida koji umiru.

Nakon testiranja nešto više od četiri tisuće uzoraka zaraza je od ponedjeljka potvrđena kod 966 osoba, a umrlo je 80 oboljelih kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Broj novih slučajeva zaraze, objavljen u utorak, dvostruko je veći nego u ponedjeljak, kada su potvrđena 444 nova slučaja, no on je bio povezan s i manjim brojem testiranja koja se provode vikendom.

U usporedbi s prošla dva tjedna ukupne su brojke novozaraženih ipak znatno manje, a na visokoj se razini održava samo broj umrlih čija se smrt povezuje sa koronavirusom.

U BiH su od izbijanja epidemije u ožujku 2020. godine umrle 7492 zaražene osobe.

Prema posljednjim dostupnim analizama koje provodi američko medicinsko sveučilište John Hopkins, BiH je s trenutačnom brojkom od blizu 220 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, odnosno stopom smrtnosti od četiri posto, i dalje na visokom petom mjestu među državama koje trpe najteže posljedice pandemije.

Mjere ograničenja u BiH i dalje variraju, ovisno o tome o kojemu dijelu zemlje je riječ, no sada je rad ugostiteljskih objekata uglavnom svugdje dopušten s tim da je mjestimice posluživanje gostiju moguće samo na otvorenim prostorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, bih