Zagreb

Selak Raspudić: Nelogičnosti natječaja za obnovu Zagreba

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborska zastupnica Marija Selak Rasudić upozorila je u ponedjeljak na nelogičnosti natječaja za obnovu od potresa javnih zgrada u Zagrebu dodavši da ako ne uspijemo potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU do lipnja 2022. morat ćemo cjelokupnu obnovu plaćati iz vlastitog džepa.

Zastupnica Mosta, Selak Raspudić, kaže da su trenutno u tijeku dva natječaja, jedan Ministarstva znanosti i drugi Ministarstvo kulture koji se uvelike razlikuju po propozicijama i kriterijima, te s obzirom na to koju djelatnost radi institucija koja prebiva u određenoj zgradi. 

Tako se neka zgrada koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, ne može prijaviti na natječaj Ministarstva kulture već Ministarstva znanosti jer je određena djelatnošću koja se odvija u instituciji, rekla je Selak Raspudić, pitajući zašto sva kulturna baština nema jednako pravo.

„Zašto HAZU ili Sabor mogu, a instituti i fakulteti koji se nalaze u zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro, ne mogu”, upitala je Selak Raspudić na konferenciji za novinare na Trgu Sv. Marka.

Tvrdi i da su 'rokovi neuhvatljivi', jer se traži kompletna dokumentacija, provođenje javne nabave za svaki stadij, građevinska dozvola i dovršenje radova u kratkom roku.

Ukoliko te zgrade ne uspiju povući sredstva iz Fonda solidarnosti zbog proteka roka, ne uspiju prikupiti svu dokumentaciju za javni poziv, mi ćemo morati iz vlastitih džepova platiti njihovu obnovu, upozorila je Selak Raspudić.

Selak Raspudić stoga predlaže ponovno otvaranje natječaja Ministarstva kulture i omogućavanje svim stradalim javnim zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro da se prijave kao kulturno dobro na taj natječaj.

Predlaže i alokaciju svih sredstava za obnovu zaštićenog kulturnog dobra na natječaj Ministarstva kulture, slanje uputa svim institucijama koje izdaju dozvole da su te zgrade prioritet, kao i izradu hodograma prioriteta obnove fakulteta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marija selak raspudić, grad zagreb