Hrvatska

STOŽER: Veledrogerije će od danas normalizirati opskrbu lijekova bolnicama

Covid putovnice u pilot projektu trebale bi biti od 1. lipnja...

Piše: PolitikaPlus

U protekla 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.200. Među njima su 1768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata. Preminulo je 50 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. Krunoslav Capak rekao je kako brojka zaraženih u ovom tjednu je za devet posto manja nego u prošlom tjednu. Naglasio je da je trenutna incidencija na broj stanovnika u Hrvatskoj 593,3. Dodao je da je po županijama ona najniža u Istarskoj, dok najveću incidenciju ima Varaždinska županija.

Capak je poručio da nas trenutno naša incidencija stavlja na 18. mjesto u Europi. Istaknuo je kako je udio pozitivnih među testiranima danas 28.9 posto, a prosječni udio u tjedan dana je 22.4 posto. 

Potpuno je jasno da smo ponovno na prekretnici. Odaziv na cijepljenje i poštivanje mjera određuju daljnje kretanje epidemije. Cijepljenje je najbrži alat za povratak na staro i za čuvanje života građana, rekao je Vili Beroš te naglasio važnost cijepljenja. Regulatorne agencije su naš kompas i orijentir u daljnjem cijepljenju. EMA je prekjučer dala svoje mišljenje o AstraZeneca cjepivu, naglašeno je da koristi nadilaze rizike. Rizici su minimalni i puno manji od naših svakodnevnih aktivnosti i navika poput pušenja i konzumiranja alkohola, rekao je Beroš te istaknuo danas uvedenu promjenu pri naručivanje na cijepljenje. 

Moguće se je prijaviti na tri načina - putem platforme, liječnika i call centra. Liječnicima obiteljske medicine smo omogućili da procijene pacijente i prioritetno ih naruče putem servisa kojeg smo držali dominantnim. Od danas je omogućeno da sve pojedinačne liste za cijepljenje od liječnika obiteljske medicine također budu putem platforme registrirane u središnji registar zainteresiranih. Mnogi liječnici su to priželjkivali, navodi Beroš dodajući kako je cijepljenje i naručivanje složen proces na kojemu su mnogi mjesecima radili.

Predstavnici veledrogerija su me izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekova hrvatskim bolnicama, no to ne znači da smo problem riješili. Svjesni smo ga. Sastat ćemo se sljedeći tjedan i moramo naći rješenje za problem generiran općom situacijom i krizom, naveo je te se zahvalio partnerima na uvažavanju situacije. S obzirom na to da za dio osoba nema podataka kojom dozom su cijepljeni, Krunoslav Capak objasnio je o čemu se radi. Prilikom upisa dogodila se greška, no to će se ispraviti. Osoba koja je upisivala nije unijela podatak, rekao je. 

Davor Božinović, ministar MUP-a osvrnuo se na prijedlog stožera Primorsko-goranske županije da se na tjedan dana zatvore kafići i trgovački centri.

'Prvo moramo vidjeti što će biti prijedlog, koliko mi je poznato u tijeku je sastanak njihovog stožera. Mi to podržavamo da lokalni i županijski stožer promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere s obzirom da nitko ne može imati bolji uvid gdje su žarišta.', kazao je Božinović.

Capak je komentirao i osobu koja je preboljela covid, cijepila se jednom dozom i ima 30 tisuća antitijela i treba li joj druga doza.

“Ta činjenica pokazuje da je ono što smo govorili prije. To pokazuje da je nepotrebna druga doza i da trebamo nastaviti razgovore u okviru EMA-e i našeg regulatora HALMED-a i HJZ-a da osobe koje su prebolile i primile jednu dozu, da je druga nepotrebna jer je razina imuniteta dovoljno visoka da pruža zdravstvenu zaštitu. Nema opasnosti, pokazuje da je imunitet nakon preboljenja bolesti i cijepljenja odličan”, kazao je Capak.

“Ima upita da različiti testovi imaju različitu vrijednost iznad koje je nešto pozitivno ili negativno. Takvi rezultati se mogu uspoređivati za iste testove. Jedan test ima graničnu vrijednost u jedinici jedan, a drugi pedeset. Neki nazovu i kažu moj prijatelj ima 35 tisuća, a ja sto. On ima test gdje je granica jedan i ima 100 puta veću vrijednost od one koja je granična. Sve što je rekao Capak je tako i sigurno će regulatorne agencije doći do preporuka”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

Markotić je rekla i da ako je pacijent zdrav da ne postoji opasnost od citokinske oluje.

“Poremećaji mogu nastati kod svake bolesti, pa i cijepljenja. Određene imunološke reakcije, autoimune bolesti gdje naš organizam koji ima genetsku predispoziciju da prepoznaje nešto svoje kao tuđe pa napada, mogu nastati bolesti. Kod većine infektivnih bolesti se zna da postoji mogućnost da nastane takva autoimuna reakcija kod obolijevanja, ne cijepljenja”, objašnjava.

Hoće li se moći kombinirati cjepiva?

“EMA je objavila da nemaju iskustva s miješanjem cjepiva i da ne mogu dati preporuku. Bit će moguće, nakon primljene dvije doze, kad se izgube antitijela, da ćemo moći kombinirati cjepiva. Za sada je moguće cijepiti samo istim cjepivom u dvije doze”, rekao je Capak.

Što je s odobrenjem ruskog cjepiva?

Rusija je prije mjesec danas HALMED-u dostavila dokumentaciju o svom cjepivu. “HALMED je istaknuo detalje koje treba dodatno provjeriti. Sve smo uputili ruskom veleposlanstvu i u komunikaciji i očekujemo njihov odgovor. Pričao sam s ruskim veleposlanikom i naši daljnji postupci ovise o tim pregovorima”, rekao je Beroš. “O nabavi ćemo odlučiti kada o tome dobijemo odgovore na postavljena pitanja”, odgovrio je Beroš na upit hoće li Hrvatska naručiti cjepivo bez obzira na odobrenje EMA-e.
Stvaraju li se viškovi cjepiva?

Stožer je komentirao ima li informaciju da se neko cjepivo na punktovima moralo baciti s obzirom na slabiji odaziv građana.

“Sasvim sigurno se to neće dogoditi da se baci neko cjepivo iz razloga što je u Zagrebu cijepljenje AstraZenecom, a ona je najjednostavnije cjepivo po pitanju logistike. Jedino što je bitno da se otvorena bočica koja sadrži deset doza, da kad se jednom načne da se potroši. Zovu se prioritetne skupine koje su na redu, ako ih se ne nađe, cijepi se iduća prioritetna skupina, to je već sad treća skupina. Mogu se zvati mladi zdravi ljudi da se potroše doze koje su ostale”, rekao je Capak.

Što se tiče covid putovnice, Božinović je podsjetio da je Vlada je donijela odluku o imenovanju radne skupine koja će izraditi rješenje koje će biti kompatibilno s europskim rješenjem.

'Naše informatičke službe neko vrijeme u kontaktu s EU gdje se razmjenjuju iskustva u ovoj fazi. Biti ćemo spremni temeljem baze podataka koje imaju HZJZ, HZZO, napraviti rješenje koje će olakšati putovanje svih građana koji su ili će biti do trenutka prelaska granice ili cijepljeni ili su preboljeli unatrag 180 dana, ili će imati negativan test star 48 sati. Nitko ne može reći koliko će ova situacija s pandemijom trajati, tako da to rješenje može potrajati još neko vrijeme. Sve bi trebalo biti operabilno u pilot projektu od 1.lipnja', kazao je Božinović.

Postavljeno je pitanje može li doći do pooštravanja mjera i koje su županije zatražile uvođenje nekih svojih mjera.

“Ono što smo nastojali izbjeći, a puno puta se potvrdilo kao opravdano je da govorimo konkretno što ćemo poduzeti u idućem tjednu, ili dva tjedna ili više. Iskustvo nekih drugih zemalja o odlukama koje će donositi u budućnosti su se pokazale kao odluke koje treba mijenjati. Od početka je da mi itekako na dnevnoj osnovi pratimo situaciju”, kazao je Božinović.

Božinović je kazao i da nije isključeno da se donose mjere i na nacionalnoj razini te još jednom apelirao na pridržavanje mjera.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KORONAVIRUS