Regija

Cijepljenje: Slovenija zasad neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom

Piše: PolitikaPlus

Slovenija za sada neće mijenjati strategiju cijepljenja protiv Covida-19, pa će cjepivom AstraZenece i dalje prvenstveno cijepiti osobe u dobnoj skupini od 60 do 65 godina, izjavila je vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović, koja vodi savjetodavnu skupinu ministarstva zdravstva.

"Sadašnji pristup cijepljenju ne možemo mijenjati svakih nekoliko dana jer je to vezano s logistikom, raspodjelom cjepiva i naručivanjem osoba na cijepljenje, ali će se to vjerojatno promijeniti sredinom travnja, kad nam, prema najavama, bude dostupno i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson", kazala je Beović za televizijsku postaju POP-TV.

"Mislim da će se do tada za nove pristupe odlučiti i druge europske države kod kojih su zabilježene pojave krvnih ugrušaka kod cijepljenih", navela je  Beović, iznijevši mišljenje da će Slovenija u budućem pristupu cijepljenju pratiti praksu najvećih država u Europi.

Komentirajući jučerašnju odluku Europske agencije za lijekove (EMA) o cjepivu AstraZenece i mogućim rizicima, ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je za medije da je potrebno jačati povjerenje u koristi od cijepljenja jer je to, kako je dodao, najsnažnije sredstvo u borbi protiv epidemije Covida-19. Pozvao je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) da o zadnjim zaključcima EMA-e donese svoje stajalište.

U Sloveniji do sada, prema podacima koje je iznio ministar Poklukar, nije bilo nijednog slučaja pojave krvnih ugrošaka kod cijepljenih AstraZenecom.
Slovenija je do sada više puta promijenila pristup u korištenju AstraZenecina cjepiva pa su najstarije dobne skupine najprije bile cijepljene isključivo cjepivima Pfizera i Moderne, a AstraZenecinom vakcinom, koja je najviše na raspolaganju, cijepili su se mlađi, među ostalim i zaposleni u školstvu, u masovnoj akciji cijepljenja te populacije u ožujku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepljenje, slovenija