Zagreb

Mrak-Taritaš: Remiza je simbol propadanja Zagreba

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kandidatkinja GLAS-a za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš upozorila je u utorak da je trešnjevačka Remiza, odnosno Ljubljanica, simbol propadanja grada, istaknuvši da bi se u Zagrebu trebao promijeniti odnos prema gradskoj imovini i javnim površinama. 

"Trešnjevačka Remiza, odnosno Ljubljanica, simbol je propadanja Zagreba koje se događa zbog nebrige i neznanja ili namjerno da bi se vrijedni zagrebački prostori nekome prodali u bescjenje", rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.  

Ustvrdila je kako je taj prostor, nekoć simbol širenja Zagreba i njegove povezanosti, danas zapušten i napušten prostor koji ljudi izbjegavaju.

Dodaje da su tamo raštrkani deseci kioska i montažnih objekata bez ikakvog vidljivog plana ili logike, a neki od njih su već dulje vrijeme prazni. 

Mrak-Taritaš smatra da se prvi dan nakon izbora mora promijeniti odnos grada prema vlastitoj imovini, bilo da se radi o stanovima, poslovnim prostorima ili javnim  površinama. 

"Zagreb ne zna ni koliko imovine ima, niti na njoj zarađuje koliko bi mogao, a posebni je problem da o njoj niti ne brine, nego je sve prepušteno stihiji i propadanju. Jedino što se radilo bila je prodaja da bi se na brzinu pokrpale financijske rupe", ustvrdila je.  

Kaže i kako mjesta poput Remize u Zagrebu ima na desetke, po čemu se vidi kako se već dugo nije brinulo o gradu niti razmišljalo što činiti dalje.

"Oni koji Zagrebom upravljaju ne smiju se bojati promjene, a moje iskustvo arhitekta i urbanista jamac je da će slučajevi kao što je zapuštena Remiza ostati dio zagrebačke prošlosti", poručila je predsjednica GLAS-a.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glas, remiza