Hrvatska

KARLOVAC: Pašaliću i Seiteru zbog neosnovanog otpisa duga po tri godine zatvora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši član Uprave Karlovačke banke Danko Seiter  i poduzetnik Zdravko Pašalić na Županijskome sudu u Karlovcu osuđeni su u četvrtak nepravomoćno na po tri godine zatvora zbog neosnovanog otpisa duga Pašelićevoj tvrtki Zagrebdrvo u iznosu od 13,4 milijuna kuna. 

Seiter je osuđen zbog zloporabe poverenja u gospodarskom poslovanju  a Pašalić zbog poticanja na zlouporabu povjerenja.

Riječ je o otpisu pola iznosa pet odobrenih kredita tijekom 1997 i 1998. godine po godišnjoj kamati od 12 do 24 posto, a otpis je bio 26. lipnja 1999. godine, pa apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa 26. lipnja ove godine.

U tom su slučaju optuženi i Mijo Bursić i Sandra Cvitešić, tadašnji članovi Uprave, ali su zbog inficiranosti covidom-19 bili opravdano spriječeni nazočiti sudskoj raspravi 24. ovog mjeseca, kada je sudac Leon Kovačić predmet razdvojio i nastavio suđenje, te danas donio presudu za dvojicu okrivljenika.

Tu je četvroricu na istom sudu sutkinja Elma Kaleb Mamić osudila 18. lipnja 2019. godine na po tri godine zatvora u postupku u kojem su okrivljenici na različite načine opstruirali dokazni postupak i to osam dana uoči apsolutne zastare.  Tada je Kaleb Mamić  rekla da nije važno hoće li ova presuda na Vrhovnom sudu pasti ili neće, da je izricanjem presude produžen zastarni rok za još dvije godine, te će novi sudac dobiti nove dvije godine da se provede suđenje.  

Danas je u obrazloiženju presude sudac Kovačić rekao da je kazneno pravna odgovornost dokazana, te da u predmetu nije bilo sporno otpisivanje duga, već je li otpis bio osnovan.

“Spornim se pokazalo je li Pašalić kao tadašnju predsjednik uprave Zagrebdrva potaknuo danas pokojnog predsjednika Uprave Karlovačke banke Vladimira Tvrdinića da prekrši otpis djela kredita, te je li Danko Seiter sudjelovao u donošenju takve odluke”, rekao je Kovačić.

Vještačenjem je utvrđeno da Karlovačka banka nije niti pokušala naplatiti potraživanja primjenoim nekih od postojećih instrumenata naplate, te sud smatra da je Seiter imao obavezu voditi računa o interesima banke koju je kao član Uprave zastupao, odnosno interesi banke morali su mu biti prioritet.

“Svaka postupanja suprotna tome predstavljaju zlouporabu povjerenja, te odobrenje Nadzornog odbora ne predstavlja nikakvu ispriku za protuzakonito postupanje, a u ovom je slučaju Karlovačkoj banci pričinjena šteta, a Zagrebdrvu neosnovano poklonjena imovinska korist u visini preko 13 milijuna kuna”, rekao je Kovačić.  

Neposredno nakon presude Pašalićev odvjetnik Marin Ivanović najavio je žalbu Visokom kaznenom sudu uz obrazloženje da Zdravko Pašalić u vrijeme donošenja odluke o otpisu (1999) nije bio član Uprave niti u vlasničkoj strukturi Zagrebdrva i da za to postoje materijalni dokazi .

“Ne znam kako je sada sudac tumačio da je Zdravko Pašalić u to vrijeme bio Predsjednik uprave”, rekao je Ivanović te naglasio da za poticanje na kazneno djelo u “nema niti jednog materijalnog dokaza u spisu”.

Danko Seiter rekao je da ne žele komentirati nepravomoćnu presudu.

Miji Bursiću i Sandri Cvitešić nastavak suđenja je zakazan 7. travnja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARLOVAČKA BANKA, KARLOVAC