Svijet

NOVI POLITIČKI SAVEZ: Orban, Morawiecki i Salvini razgovarat će o formiranju novog političkog saveza

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijeri Mađarske i Poljske sastat će se s čelnikom talijanske desničarske Lige u četvrtak i razgovarati o novom europskom političkom savezu, objavila je mađarska novinska agencija MTI u utorak. 

Razgovori mađarskog premijera Viktora Orbana, čelnika talijanske Lige Mattea Salvinija i poljskog premijera Mateusza Morawieckog održat će se u Budimpešti. 

Razgovarat će o formiranju novog saveza koji uključuje Ligu, Orbanov vladajući Fidesz i poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS), citirala je MTI Orbanovog šefa komunikacija. 

Fidesz je ranije u ožujku napustio Europsku pučku stranku (EPP), glavni paneuropski blok desnog centra nakon što je prije dvije godine suspendiran zbog svojih politika koje su kritizirane kao autoritarne. 

Orbanove nacionalističke politike više odgovaraju manjim europskim skupinama desno od EPP-a, poput euroskeptika iz skupine Europski konzervativci i reformisti (ECR) u kojima je poljski PiS ili desničarske skupine Identitet i demokracija (ID) u kojoj su francusko Nacionalno okupljanje i talijanska Liga. 

Orban je rekao da je razgovarao sa strankama istomišljenicima o formiranju novog političkog saveza i da Fidesz pregovara s konzervativnim političkim snagama u potrazi za novim klubom u Europskom parlamentu.

Kaže da je cilj stvoriti politički dom za Fidesz i slične snage u Europi koje ne žele ugostiti migrante i koje žele "zaštititi" tradicionalne obitelji. 

Orbana čekaju izbori 2022. godine, a oporba se prvi put udružila protiv njega.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLJSKA, ITALIJA, VIKTOR ORBAN, EU, EP