Hrvatska

PANDEMIJA: BiH dobila prve doze Pfizerova cjepiva, broj zaraženih i dalje raste

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je dopremljeno prvih 23 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa, naručenih posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX još u rujnu prošle godine, a broj zaraženih i umrlih u toj zemlji nastavlja rasti unatoč sve strožijim mjerama ograničenja koje se uvode.

Posebnim letom u sarajevsku zračnu luku dopremljena je pošiljka cjepiva koje proizvode Pfizer i BioNTech ,a dočekali su je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i šef delegacije Europske unije u BoH Johan Sattler.

On je kazao kako je EU učinila sve što je mogla ne bi li u nabavci cjepiva pomogla državama poput BiH kroz mehanizam COVAX pa je za to izdvojila 2,2  milijarde eura.

"U ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati potporu, bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, potpore privatnom sektoru i cijepljenju", kazao je Sattler dodajući kako je EU na jasnom stajalištu da nitko nije siguran od pandemije dok svi ne budu sigurni.

BiH je kroz mehanizam COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača te sada, nakon prve pošiljke, očekuje i dodatnu, s cjepivom AstraZenece od 26 tisuća doza, dok nema jasnih naznaka kada će stići preostali dio iz naručenog kontigenta za kojega je ta država već platila 13 milijuna dolara.

 "Točne datume dolaska ostalih doza nemamo", kazala je ministrica Gudeljević u četvrtak dodajući kako su datumi "promjenjiva kategorija", a osobno očekuje veću pošiljku cjepiva u travnju. 

Kako bi premostili zastoj u cijepljenju vlasti dva entiteta su pokušali dio cjepiva nabaviti iz Rusije pa je tako Republika Srpska za svoje stanovnike naručila oko pola milijuna doza i do sada je dobila oko 40 tisuća doza, a Federacija BiH još pregovara o mogućim narudžbama Sputnjika V.

Dok procjepljivanje u BiH kasni, u toj zemlji već gotovo mjesec stalno raste dnevnog broja novozaraženih.

U četvrtak je tako postavljen novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, koronavirus, cjepivo